Bid og trenser på heste

Bid og trenser på heste

22. juni 2024 Af Georgia Timmermann

Vi skal væk fra at FORBYDE og FORDØMME og frem til at suge viden og udvikle os som hestemennesker.

Med eller uden Bid

Det vi alle kan blive enige om er, at heste er sansende væsner, forskellige og med mange skønne personligheder. Forskellighed stiller endnu større krav til os ryttere. Det kræver, at rytteren tager ansvar, når denne putter grej på hesten.

Hackamore -Bidløs trense -Grime ridning. Jeg er fortaler for udstyr, så længe den hest du putter det på, trives med det.

Sif my friend

Hackamore red jeg også med en overgang til springstævner. Men Sif blev for stærk og jeg var derfor bange for at trækket blev for stærkt på næseryggen

Jeg rider tur mindst 4 x ugentlig; TUR på veje samt græs og stubmark i galop på Sif i hackamore. Hun trives godt uden bid. Jeg føler, at når jeg endelig rider 2 x banedressur med bid om ugen, så er hun bedre fortil, suger og går ikke imod bidet. Hesten har jo ikke bedt om bid i munden eller os på ryggen.

Findes det perfekte ridt? den perfekte træning? HArmoni kan altid blive bedre

Stuka er 178 høj og ham red jeg med muffebid både stævner og hverdag. Foto taget af super fotograf Jimmy L Friis

Jeg longerer alle vores heste i stalden i grime de fleste af årets longedage. Nogle gange har vi chamboin på (glæd jer til næste blog om hjælpetøjler).

Sif rides i pesoabid og 2 tøjler. Jeg lader altid hendes hoved være, hvor hun helst vil have det, når vi springer. Hun rides i mexicansk trense fra Finess bridle, som har meget frihed og ikke trykker på nerverne.

Tilridning i grime

De fleste heste ved Georgia Horses tilrides/gøres ryttervant i grime, medmindre de ankommer fra ejer med tics eller min hjælper føler, at jeg er i fare og hun ikke kan holde longen, når hesten er i grime. De galopheste jeg tilrider, rider jeg ofte længe i grime, da deres munde er så små (ædle og unge). Biddet kommer kun på, for at de skal være klar til at komme hjem til deres jockey.

Jimmy L Friis har forenet min ven og jeg i sneen

Her rider jeg i grime ude i sneen på min ven Sif. I galop falder nakkestykket tilbage, da grimer jo sidder løst. Jeg har fat i manen for at holde balancen. Jimmy L Friis er igen fotograf på dette skønne minde i 2021.

Tilvænning af bid er også forskellig fra hest til hest. Nogle heste accepterer biddet med det samme, andre skal have mere tid. Vi rider de fleste heste i muffebid og senere hen tredelt bid. Nogle heste springes til stævner i anderledes bid alt lige fra babypelham, pesoabid eller gag.

Stævne- og hverdagsbid

Jeg nørder og prøver mig frem i hverdagene, hvad hestene trives med og reagerer bedst muligt på. Herudfra vælger jeg sammen med erfaringen til stævne, hvilket stævnebid passer bedst til den enkelte hest. Jeg er ikke bange for at prøve mig frem, fordi det er på den måde, at jeg lærer om HEST.

Caboo rider jeg i almindelig 3 delt 12,5 cm bid. Han er 174 cm høj ligesom Sif. Han er af natur født smidig. Han er meget ridelig.

Ride uden næsebånd

Med eller uden næsebånd. Du kan hente artikler (evidens baseret viden), som siger at uden næsebånd eller med næse bånd er bedst. Min egen viden sammen med min hestetandlæge siger; med er lige så fint som uden næsebånd. Så længe du ikke har næsebåndet på for at sørge for, at hesten skal lukke munden.

Heste har jo ligesom mennesker ikke tænderne presset sammen. Når du spænder næsebåndet for stramt, gør du, så tænderne ikke kan skilles ad. Herved påfører du ekstrem smerte mod hesten. PRØV AT pres dine tænder sammen og gå sådan rundt i dag? Ikke særlig behageligt vel?

Vær sammen med fagfolk. Vi har kamera på alle staldens heste ved tandtjek årligt. Før tilridning anbefaler vi alle ejere at få røntgen af hestens ben, ryg, nakke samt ordnet tænder med kamera oppe.

Munden på hesten

Nogle heste har mega lille mund. Nogle har smalle eller bredde tunger. Nogle har andre fysiske skavanker, som gør det svært med bid. Det kan være deres tunge hænger eller er beskadiget. Mundvigene er lyserøde og følsomme. Jeg har 42 års erfaring med heste (ingen pauser), redet til siden jeg startede med min egen 3 års pony Laban på 138 cm. Avlen har siden Laban ændret sig markant. Vi avler nu sportsmodeller(ædlere), som har små munde. Derfor er det ikke længere 13 og 14 cm bid, men mere 12 cm bid der skal til, samtidig med at der jo næsten ingen plads er i hestens mund til bid. Hestene er mere sensitive, hvilket stiller krav til rytterens hånd/schenkel til hånd. Rytteren skal lette trækket på tøjlen. Jo mere træk jo mere gør det ondt i hestens kæbe.

Du kan lære din hest at lave halve parader med stemmen eller schenklen (knæ og ned) og hermed mindre brug af tøjlen. Med stemmen kan man lære sin partner på banen, at her skal hesten bremse lidt op, fordi afstanden bliver tæt eller her skal den lidt frem. Jeg bruger det altid i tilridningen. Hestene husker signalerne for evigt.

Husker du i gamle dage, brugt nogle bremsen?

For stramt næsebånd bedøver hestens mule. Lidt ligesom når du i gamle dage brugt en næse bremse, så bedøvede du hestens mule, når du strammede om mulens ende. Det fik hesten til at give op og gøre, hvad der blev sagt ved smed dyrlæge eller klipning. Det må ikke være rart for hesten at skulle præstere med en rytter på ryggen med bedøvet mule. I dag lærer vi hesten opgaverne ved gentagelser, bruge vores sanser; dit kropssprog og stemme.

For stramt pandebånd

Selv for kort/stramt pandebånd kan forårsage pres (på nerverne) og smerte på hesten. Nakketryk eller spænder som gnaver i nakken eller siden, kan også påføre hesten smerte.

Hesten skal føle frihed til at kunne gabe/have tænderne skilt ad.

Uden bid og sadel er ikke altid det, som hesten trives bedst med. Her viser jeg blot, at VI KAN. Hesten går en del på forparten, hvilket ikke er sundt. Rytteren giver heller ikke hesten den samme frihed i ryggen uden sadel. Eller en god støtte fra schenkel til hånd. Men sjovt er det en gang i mellem. Kan desværre mærke på Sif, at hun hellere vil ha sit udstyr på. Og uden udstyr på fold.

Tak fordi du læser med.

Skriv gerne din mening her i bloggen. At være uenig og tale pænt kan faktisk godt lade sig gøre

God ridetur på din 4benede ven