Er ridesporten uddøende?

Er ridesporten uddøende?

14. juni 2023 Af Georgia Timmermann

Er Ridesporten uddøende? Ridesporten er ifølge mange ikke uddøende men statistikkerne siger noget andet.

Vi mangler

  • ryttere til at kunne tilride og uddanne heste
  • nye elever på landets rideskoler
  • ponyryttere til vores ponystævner.

Fødekæden

Får vi ikke fyldt fødekæden op nedefra på rideskolerne, så er der ikke nogen til at at overtage de ponyer og heste, som vi avler, mine kollegaer og jeg uddanner til nye ryttere, og ej heller nok ryttere til at overtage vores hestejob i fremtiden. Klubberne har ikke nok deltagere til stævnerne og hermed ikke indtægter til klubben. Mange klubber er afhængige af indtægterne for at kunne vedligeholde stalde, baner og indkøbe nyt.

Hvad er der sket, siden at der ikke kommer nok nye ryttere til hestesporten?

Her er mit bud

1. Og vi starter på rideskolen. Alt for mange rideskoler er lukket

  • pga. den nye hestelov som kræver nye stalde på mange gamle rideskoler
  • paskrav, vaccinekrav
  • miljøstyrelsens krav
  • registrering af sygdomme og fødekæder via nye EU-regler. CHR registrering
  • Kørsel og transport af heste
  • Omkatagorisering af mindre landbrug til ejerbolig
  • Prisstigninger på alt lige fra foder til gebyr til stævnerne
  • Negativ eller ingen positiv omtale om sporten.

Kort fortalt er det blevet kompliceret og dyrt at holde rideskoler (og hestested). Om det er godt eller skidt, vil jeg ikke komme ind på her.

Videointerview med Jan Pedersen – juni (varmblod.dk) omkring nogle af 2023 problematikkerne i hestesport og avl.

2. Vi avler igen siden finanskrisen.

Sporten og hermed avlerne vil have blod og præstationsheste, men har vi gode nok ryttere til at tilride og uddanne hestene? 11 elever blev uddannet beridere eller ridelærere i år under DRF. Vil de leve af at tilride heste. Er det nok kompetente undervisere/trænere til fremtiden?

Og har avlerne/rytterne/ejerne økonomi til at uddanne hestene op til topsport? Og kan det betale sig at avle en almindelig hest til 75.000 kr. til LB niveau – den skal vel trænes og fodres med det samme op til dette niveau, som en kommende tophest skal?

Hvis det er tankegangen, hvad så med alle de ryttere, som ikke skal/kan ride nation cups, OL og FEI stævner? Skal de ikke have heste at ride på? Hvorfra skal de almindelige ryttere få råd til heste, hvis de ligger i 150.000 kr. +? Selv en rar pony til rideskolen er blevet dyr.

Bredden og eliten skal fordeles lige
Bredden og eliten skal arbejde sammen

3. Vi mangler hestemennesker i sporten

Hestemennesker er dem som elsker at kigge på hestens lort, hvorfor hesten gør som den gør i boks og på fold. Hvordan hesten trives, når rytteren ikke er i sadlen.

Alle vil have hurtige løsninger i et hurtigt samfund. Rideskoler kæmper for at lære bymennesker om HEST. Forældrene synes det er spild af tid, at Signe skal bruge så meget tid i stalden, når hun ikke kan galoppere endnu.

Er en forkert sidevej ved at blive til? For at blive god til at ride/blive et godt hestemenneske skal du FORSTÅ den hest, som du rider på: Hvorfor hesten vender numsen, træder dig over tæerne, ikke kan dreje så hurtigt uden at slå kroppen på bokslågen. Hvorfor den er sur, når du løfter benet og renser hove. Her bygger du et forhold op og kan hermed lære at føle hesten, når den er glad og tilfreds med dig på ryggen. Du hører og ser, hvad hesten ser. Du kan hermed agere, før hesten bliver bange. Hestens ve og vel er afhængig af din viden som HESTMENNESKE for, at hesten fysisk og mentalt kan holde til at (eller vil) have dig på ryggen.

Skal vi tilbage til “dyrskuekulturen”

Skal vi tilbage til ”dyrskuekulturen”, hvor det at være sammen med hesten var første prioritet? Kun sådan lærer du om hestens adfærd og vaner. Kun sådan bliver du et godt hestemenneske, og måske en dag dygtig nok til at uddanne heste.

Og kun gennem viden omkring forståelse for hestens ve og vel. At vide hvornår hesten er tilfreds med rytteren i sadlen, kan vi beholde heste som rideheste.

Vi har gennemgået en kulturændring i hestesporten de seneste år, eftersom samfundet også ændrer sig. Fra små åbne landbrug til store lukkede landbrug har gjort folket til bymennesker. Du ved ikke længere, hvordan et får klippes, at en ko har ru tunge. De har sågar på dyreuddannelser valgfag der hedder ”cat for dummies”. Fordi de aldrig har løftet en kat. Det stiller store krav til de lokale undervisere på rideskolerne.

Mange siger, at vi behøver ikke være nervøse. De lukker ikke en sport, hvor der er så mange penge i omløb. Disse personer repræsenterer forhåbentlig ikke hestesporten. Dyreetisk råd har allerede givet deres bud i 2023 via en lang rapport på, hvad der burde dokumenteres og findes evidens for at bevare heste som rideheste/sportsheste.

Via viden og delen af viden byder vi skeptikere velkommen i hestesporten

Facebookhttps://www.facebook.com/danskrideforbund ser vi, hvad forbundet flotter sig med på deres profil, så er det mest eliten og medaljer. OG de skal også belønnes og have respekt samt anerkendelse, fordi det er utrolig svært og mega sejt at komme til tops i sin sport. De er KÆMPE forbilleder. Jeg savner dog deling af viden og information, hvordan vi kommer dertil? Hvordan holder vi på børn og unge i hestesporten? Er det ved kun at vise toppen af eliten med medaljer om halsen? Eliten er ikke størstedelen af hestesporten, tværtimod. Jeg tror kodeordet er et stærkt sportsmiljø i den lokale klub, hvor fællesskab dyrkes sammen med elitesport. I et stærkt miljø udklækkes talenterne. Læs mit bud her i næste blogindlæg https://gttimmermann.horsejournal.dk/hvad-goer-sportsforeninger-for-dig/

En ting er sikkert, at vi har brug for, at vi arbejder sammen i toppen og bredden. Og lukkes der for at GÅ til hest, så gælder DET alle discipliner i ridesporten undtagen kæphest.

Mit første blogindlæg på den nye portal

TAK FORDI DU LÆSER MED

Læs seneste på bloggen