Hestefolk taler om konfliktadfærd

Hestefolk taler om konfliktadfærd

24. januar 2024 2 Af Georgia Timmermann

jeg taler om RYTTERens SANSER

de 5 sanser

se

lugte

høre

smage

røre

Tænk som en hest

Jeg tror på, at jo mere du er sammen med hestene i deres rutiner. Jo mere du brænder for træning og pasning, jo mere tænker du som en hest. Brug dine sanser så du kan opfatte hestens handlinger, før de sker, når de sker og efter de er sket.

Jeg bruger enormt meget tid på at udfolde og udfordre mine sanser sammen med hestene. Du kan ved at bruge dine sanser lære at læse hestens signaler.

Bruger du dine sanser, når du er sammen med din hest?

SER DU din hest?

Vil min hest ind fra fold før alle de andre, så kommer den det. Vil den trækkes til løsspringning, så gør jeg det, i stedet for at jage den ned i enden. Heste skal være aktive uden stress både til træning, på fold og i stald.

Se på din HEST, når den spiser og drikker, når den er på folden eller i boksen. Spiser den skævt, spytter den maden ud, savler den, drikker den nok. Slikker den på lågen. Alting kan være mangel på noget eller en vane den har fået, godt eller skidt. Se det i tide og dyrlægen kan hjælpe dig med resten.

Ruller din hest sig gerne efter ridning, så lad den rulle sig uden udstyr i hal eller på bane. På den måde undgår den måske at sidde fast. Hestene fortæller mig også ofte om vinteren, at de vil klippes, så de sveder mindre efter ridning og ikke ruller stresset for at tørre. Også nogle heste ruller sig voldsomt for at tørre, når de kommer ind fra fold, hvis de har meget vådt dækken eller selv er våde. Af med dækken.

Se på din hest, når den er træt efter træning, eller når den er frisk før træning. Kender du din hest, så kan du næsten forudse, om den er syg eller ved at blive det. Du kan se, om det er i dag, at du skal longere før ridning, fordi hesten er frisk. Måske er vejrforholdet heller ikke det bedste den dag. Brug dine sanser til at skabe en god stemning og en god ridetime med din hest.

Måske har træningen blot været for hård. Heste som er anspændt i træning over en længere træningssession, fører ofte til spændinger i hestens krop og stresset sind. Heste kan være tændt eller momentvis anspændt pga. små forstyrrelser fra omverdenen eller fra misforståelser fra rytter. Spændingerne skal helst aftage, så hesten slapper af i det, som den foretager sig med eller uden rytter.

Stresser den i boksen pga. sidemanden, flyt den til en anden sidemand. Trives den i sin boks og på folden? Ønsker din hest en foldkammerat eller kan den nøjes med at snuse til sidemanden? Trives din hest ikke, kan det påvirke din hest på fold, stald og til ridning.

Min hest skal være glad og frisk, når jeg sætter mig op – villig til frivilligt at gå fremad. Min hest skal synes, at træning er sjovt, ellers må jeg se på, hvad jeg kan gøre bedre i mit management og min ridning.

Hvordan bevæger din hest sig, når den har det godt? Ændrer hesten sit bevægelsesmønster? Se, lytte, rør ved DIN hest. Find ud af om hestens adfærd er tegn på ubehag eller ubehag på vej. Springer hesten pludselig skæv, kigger den pludselig: Løsning = måske et trin tilbage i træningen og prøv igen. Eller måske har din hest ondt et sted og prøver at fortælle dig det.

Går din hest på samme måde ud af boksen? Du kan faktisk vænne dig til den måde din hest går på og med det samme føle en ændring, når den går anderledes. Har du sanserne i aktion, mærker du den dag, at en skade er på vej.

LUGTER DU til din hest?

Lugter hoven, fordi din hest har sur stråle, skal du reagere på det. Din lugtesans kan også bruges, hvis der lugter brændt (fare), anderledes (ændring) eller råddent (sygdom). Hesten kan lugte dårligt ud af munden, så kan din hest have en rådden tand. Lugter der anderledes i stald eller i hestens foder, skal sanserne være aktive, så du kan undgå, at hesten spiser dårligt mad.

HØRER du din hest?

Jeg rider i hallen og hører uro ude på foldene. Jeg kigger selvfølgelig ud og ser, at en anden hest er hoppet på den forkerte fold. Eller jeg ser hestene løber vildt rundt pga. noget plastik, som er kommet ind på deres fold. Eller måske er der jægere på marken ved siden af, som gør hestene urolige og kan få dem til at springe ud af folden. Lyt til din HEST så undgår du ulykker.

Jeg hører også efter hestens vejrtrækning, når jeg træner. Jeg kan hver en vejrtrækning på hestene. De trækker faktisk vejret forskelligt eller har forskellige lyde. Nogle mere lyd end andre. Andre pruster kraftigt af det mindste fnug i næsebor, andre ikke. Og nogle vil ikke forstyrres med schenkel(dit ben), når de er i gang med at få fnug ud af næseboret. Lad hesten fnyse færdig, ligesom hesten ofte også skal skide færdig, før den igen kan holde fokus på jobbet og dig. Lær din hest at kende. Lyt til den. Virker hestens vejrtrækning, som den plejer i alle tempi? Lyt til ændringer.

Lyt om din hest hoster og hvilken slags hoste. Hvornår den hoster. Opsnapper du din hests hoste i tide, kan du undgå kronisk hoste eller finde ud af om wrap/hø var for støvet/svampet. Støv og fugt i stald/hal/bane er NO go for heste og deres vejrtrækning.

Smager DU på det, som DIN hest spiser?

Ja, jeg smager selv på foderet. Du kan ved at smage finde ud af, hvorfor hesten måske ikke kan lide den smag (syrligt, sødt, ikke nogen smag..) Smag på nyt ankommet foder (er det frisk), blot for selv at have en ide, om det smager gammelt.

Rør DU din hest?

Er hesten varm? Skal den have et koldere eller varmere dækken på. Hvordan er den, når du strigler, gnubber den – kan den lide hård gnub eller fin blød strigle. Hvordan ser dens ben ud? Udvikler der sig galde eller har den nogle andre ændringer. Kend din hests krop.

Sitrer hesten, når du rør den med dine hænder. Er den tilfreds ved berøringer?

Brug sanserne når DIN hest har det godt, så DU kan vide, når din hest ikke har det godt

Udfold og giv sanserne frit løb – kig på andre heste -tal med gode trænere – se på de bedste og lær en masse nyt, som dig og din 4-bnede ven kan drage nytte af.

Læs mine seneste blogindlæg her:

Tak fordi du læser med på min blog. Det gir mig lyst til at dele mine erfaringer og min viden