Forslag til en ny HESTE-KULTUR?

Forslag til en ny HESTE-KULTUR?

15. december 2023 Af Georgia Timmermann

Hesteuddannelse

Det er utrolig individuelt, hvordan vi har heste. Mange dyrepsykologer, adfærdstrænere og dyreclairvoyanter er dukket op de seneste år. De har lavet deres egne uddannelser og efter 3 til 6 måneder ved du, hvad en glad hest er? Tager vi hurtige dyreuddannelser, fordi vi har brug for at skulle skal bekræftes i, hvad vi gør med dyrene, er rigtigt? At lære om dyr tager tid, erfaring og øvelse. Det opnår du ikke ved at eje egen hest og tage et weekendkursus.

Præmie til dig for at være ond

Hestefolk har forskellige meninger om, hvordan en hest skal passes, trænes, rides, håndteres… Og det fører ofte til store skænderier på hestesteder. På de sociale medier deler ejere og ryttere deres frustrationer over andre hesteejere og opstaldningssteder. Ofte med så grove beskyldninger og frustrationer, at det kan ødelægge hinandens glæder ved at have heste eller endda ødelægge stedets virksomhed. Og alle synes, at de kan tillade sig det. De advarer jo blot andre om denne virksomhed, så de skulle faktisk have en præmie. En præmie for at være ond.

Medierne styrer hesteverdenen

Medierne har så megen magt, at de med deres skriverier, kan skabe et billede af, at hesten lider med ryttere på ryggen. At vi ikke er uddannet og dygtige nok til at vide, hvad vi gør med hestene. At det burde være forbudt at ride på hest. Og så er det altså ikke kun OL, som de tager af programmet, men ALLE som går til ridning også bredden, rideskoler, naboen, som blot rider uden sadel et par gange om året, cordeo rytterne eller de som blot er skovtursryttere. Vi har alle et fælles ansvar for blive dygtige til at forstå heste og andre dyr, som vi tager ansvar for at passe. Vi har et fælles ansvar for at lære hinanden og os selv at håndtere dyr korrekt. Det er ikke nok at sige til medierne, at vi rider uden udstyr.

Skab din hestekultur via viden

Hvordan bliver vi så dygtige til HEST? Hmmmm…..den er svær, fordi alle ryttere synes, at de er BEDST til at håndtere, passe og ride heste. Vi får opmærksomheden væk fra egen kunnen ved at kritisere andre ryttere for alt lige fra, at din hest ikke er nok på fold. Din hest har ikke nok hø. Din hest skal have en større boks. Din hest skal gå med andre heste. Din hest har for meget mudder på folden. Din hest rides for dybt, for højt, for lang, for rund. Sadlen sidder forkert. Ridehjelm på…Rid bidløs. Din hest ser sur ud på dit profilbillede. Din hest…..

Nu lærer de mange små hestesteder sig selv, hvad der er bedst for deres hest. De går mere op i at forbyde udstyr end at opnå evidens basseret viden omkring ridning og håndtering af heste.

Korrekt håndtering af heste kræver viden. Viden får du ved uddannelse og praktisk erfaring. Sidstnævnte opnår du ved at være sammen med mange heste, tilride utallige, håndtere 1000vis af forskellige typer heste, så du kan drage erfaringer, evaluere og udvikle din kunnen med heste i samråd med andre fagfolk og undervisere.

Dine handlinger er din HesteKULTUR

Dine handlinger skaber hestekulturen på DIT sted. Træner du lidt= din kultur. Træner du flittigt = din Kultur. Går hestene på fold= din kultur. Er hestene tykke= din kultur. Vælg dit hestested efter en kultur (miljø), hvor du ved, at det passer til dig og din hest.

Den gode hestekultur

Gode hesteMiljø tiltrækker nye ryttere. Vi har brug for nye ryttere og hesteejere for at ridning og ridesport skal fortsætte. Den gode hestekultur med evidens basseret viden skal vinde frem, så vi i fremtiden har et argument mod medierne men også viden for at beholde heste som glade ridedyr.

På vores hestested samler jeg børn og voksne, er tilstede og lærer dem omkring håndtering af heste; at trække dem ind fra fold, placeringen af din krop, at give trense på, at observere hestens krop fysisk samt dens signaler ved strigling. Hvorfor du ikke binder en hest i biddet men i grimen. Hvad hesten må få at spise. Hvad hesten kan blive syg ved. Hvordan en nervøs hest kan blive en tilpas hest, hvis du stimulerer den korrekt. Hvordan du plejer hesten og dens hestested.

Vi strigler og rider sammen. Vi skaber sammenhold. HVEM KAN – VI kan. Sammen lærer vi af, hjælper og motiverer hinanden til at ville lære mere om heste. Hvilken grime passer, hvordan trensen skal sidde for ikke at sidde på nerverne. Hvordan du laver muskler på en hest. Hvordan du stiger op, så hesten elsker din vægt, når du stiger let op. Hvordan du egentlig sidder på en hest, så du er til mindst gene. Hvor din schenkel skal være. Hvordan du laver kontraversade. Hvordan du rider let sæde, så du en dag kan springe over spring uden at bumpe hesten i ryggen. Du lærer om de fine signaler på hesten, så hesten går frem, når du vil, drejer når du vil. Så hesten ikke bare står og stejler, når du vil ride alene på tur. Hvordan du fanger den på folden, hvis den ikke vil fanges. Hvordan du sørger for, at hesten elsker at være sammen og hermed gå til ridning med dig.

Bliv et godt hestemiljø ved at:

  1. invitere foredragsholdere som smede, dyrlæger, tandlæger, foderspecialiteter, udstyrskyndige.
  2. tilbyde kurser ved adfærdstrænere, longeringskyndige, andre undervisere til dit hestested. DEL viden.
  3. invitere en fagperson fra dyrenes værn, drf, beridere eller anden fagpersoner og få dem til at forklare fremtidens hestekultur. DEL VIDEN.
  4. dyrke den gode hestekultur på dit hestested. Spred din kultur med handlinger.

Du kan:

  1. køre ud og få ny viden, når der holdes kurser af kompetente foredragsholdere. Del din ny viden med dit hestested.
  2. tilbyde din hjælp i en stald og se dem drive deres sted og få nye ideer med tilbage til eget hestested.
  3. tilbyde hjælp frivilligt og se, hvordan en hverdag i en professionel stald foregår. Del din viden med dit hestested.
  4. tilbyde din smed, kiropraktor eller dyrlæge din hjælp og køre med for at se vedkommendes arbejde med hestene. Del din viden med dine hestevenner på dit hestested.

Du kan gøre så meget for at blive inspireret og opnå viden. Du kan både få undervisning samt tage kurser til selv at blive en bedre underviser. Jeg er så heldig, at ovennævnte er noget, som jeg gør meget brug af. Er du loyal og hjælpsom samt konstruktiv på en ordentlig måde, så kan du opnå megen viden blot ved at være flink.

At være sammen med din hest, passe din hest og observere din hest på stald, fold... gir dig viden
At være sammen med din hest, passe din hest og observere din hest på stald, fold… gir dig viden. Jo flere heste du passer og jo flere timer du øver dig = jo større viden.

Pas på din hest – få viden eller omgiv dig med folk med viden = gode handlinger blandt heste.

God ridetur

Næste blogindlæg:

Hvad er en god hestekultur i RIDEFORBUNDET? Giv gerne din mening med her i bloggen under kommentarer. Lad os gå i dialog og få talt om hestevelfærdens fremtid og den gode hestekultur i fremtiden? Væk fra personhetz – fokus på hestene og ALLES fremtidige handlinger!!!!!

Her mine seneste blogindlæg