Presser du din hest i ridesituationer?

Presser du din hest i ridesituationer?

15. februar 2024 Af Georgia Timmermann

Kender du det, at din hest skal med til havet og lære at skridte ud i bølgerne med dig på? Kender du det, at din hest skal lære trec-banen? Kender du det, at din hest skal lære at ride tur alene? Kender du det, at din hest skal lære at gå i trailer? Kender du det, at din hest skal tilrides? Alt sammen situationer hvor hesten føler sig utryg første gang, den skal prøve opgaven. Det er dit job at sørge for, at hesten bliver tryg ved opgaven.

Jeg elsker heste

Jeg træner heste, fordi jeg elsker heste. Jeg elsker processen, at hesten udvikler sig og vi bliver bedre sammen. Mine mange års erfaring fra tilridning og stævner samt undervisning ved kompetente trænere har fået mig dertil, hvor jeg er i dag. Plus en stor portion vilje og flittighed og en lille dråbe held.

Da jeg havde mere tid læssede vi tit hestene og red fuld galop ved havet
Fuld galop ved havet. Det er mig i midten på den røde hest

Hestene ved mig trænes efter; alder, eksteriør, fysik og mental tilstand. Jeg arbejder med en plan for hver hest, men jeg lever altid i nuet. En plan er til for at blive ændret, hvis hesten ikke er klar, bliver skadet eller behøver mental pause. Jeg bruger ligeså mange timer på jorden sammen med hesten som til hest.

Tilridning = fremaddrift

Er din hest 3 år, så skal den jo først rides til, før du kan lave noget som helst med hesten. Jeg rider til så tidligt som muligt og med fokus på fremaddrift. Stoppe, sidebevægelser, skridt og tilbagetrædning kan du altid lære hesten. FREMAD er det vigtigste for at blive ridehest. Jeg lader dem eventuel stå en hel sommer på en eng og vokse, når de først er ryttervant.

Grundkrop og grundsind bygges op

Har jeg tiden og økonomien, går jeg i gang igen om vinteren med hesten. Jeg opdrager og opbygger dens, hvad jeg kalder GRUNDKROP og GRUNDSIND op.

Led, sener, muskler, kondi… Galop er hestens mest naturlige og hermed letteste gangart. Vænner du hestens krop til at træne på kuperet underlag; hal, bane, stubmark, asfalt, græs, så træner du dens bevægelsesmønster i at blive stærk. En løber som kun løber på asfalt, vil ved vrid ofte blive skadet. Ved at træne varieret og kuperet, vænner du led og knogler til forskellige underlag. Kroppen skal vænnes til at komme ud i yderpositioner. På den måde styrker du kroppen samt undgår på længere sigt skader på hesten (evidens baseret viden).

Vidste du godt, at muskler husker. Så har du trænet kuperet og været ude i yderpositioner, så kan du undgå en skade ved næste vrid. Fordi musklen husker at reagere rigtigt på det.

Ved at starte hestene som ung, får du lavet en grundkondi på hesten, så de kan holde til senere i sporten eller som ridehest. Du starter altså ikke bare i januar, når de er 4, og så skal de nå Herning på 3 måneder og stå i en holdning og ridelighed på få måneder i kulisser, som for en hest er utrolig skræmmende. Jeg tror på, at hesten skal bygges op med ridning tidligt men uden samling og pres. GALOP og tillid til rytteren og hestens fremtidige job som ridehest. En hest skal elske at gå på job.

Her er det Amaflair som jeg tilred som 3 års, red championater på, havde lidt pause som 5 års og var UVM deltager som 6,7års og solgt til en dygtig rytter i udlandet.

Eksteriør

Eksteriør er også ekstrem vigtigt. Hvordan ser din hest ud? Er den kortbenet. Er den lang? En hest med kort hals og ingen ganaschefrihed har svært ved at samle sig. Observationer jeg gør mig, så hesten får bedste mulig start som ridehest.

Heste er forskellige af fysik, eksteriør og sind. For at de skal holde længst muligt, er det ekstra vigtigt, hvordan du bygger den op fra 3-7 år. Brug dine sanser: LYT TIL og SE PÅ din hest.

Tillid til opgaven = TRYGHED

Springheste skal se en masse små springbaner for at blive tryg som springheste. Det kræver mange stævner fra 4/5-7 år, hvis de skal blive tryg ved deres job og stærke i deres kondi og teknik/fysik. Jeg tror ikke på, at hesten behøve springe højt, før de er fx 7 år og op efter. Det er blot penge og os ryttere (el. ejere), som vil springe højt med dem. Ofte fordi rytterne skal sælge for at kunne blive ved at leve af sporten. Dit primære mål med arbejdet med heste må aldrig blive økonomisk vinding. Dit primære mål skal være kærligheden til hestene, oplevelserne sammen og processen med dem.

Skynd dig langsom med opgave til hesten

Nogle heste er klar til championater og UVM, nogle ikke. Dog skal hestene virkelig gå mange stævner i en ung alder for at kunne klare presset til det flotte stævne ved UVM. Amaflair havde muligheden og var en super championathest og gav mig 5 års fantastiske oplevelser.

Hestens fysiske og mentale tilstand

Hestene skal lære at være i tryg i stævnesituationer, så de kan lære at slappe af som atlet/og ridehest. Hvis du kan mærke, at din hest er utryg ved den nye opgave; at gå i trailer, at ride jagt eller præstere for større publikum, skal du enten drosle ned på eller gentage opgaven. Tryghed opnås ved gentagelser. Jeg anbefaler showstævner til den unge hest, hvor vi kan ride banen 2 gange. Heste vil være utryg de første gange i nye omgivelser, derfor er det vigtigt at kunne trave springet, ride banen rundt med mange tidsfejl og gennemføre alligevel med ros til hesten. Heste forstår oplevelsen og ikke fejlene. Ligesom en tur i havet med sin rytter elsker hesten ikke havet de første par gange, men med gode oplevelser kommer den som regel til at elske oplevelsen i havet.

Med gode oplevelser kommer hesten som regel til at elske oplevelsen i havet

Omspringning slider på hesten

Senere hen når hesten er tryg i stævneopgaven, så skal hesten prøve at ride vendinger til et stævne, op i et højere grundtempo eller hurtigere i nogle klasser. Hesten skal blive tryg i denne opgave også. Du kan også ride en enkelt klasse lidt højere på din 7 års og så ned igen næste dag i en lavere klasse. Jeg anbefaler ikke at ride hurtigt hver gang/til hvert stævne, fordi du skal tjene penge ind eller vil have æren som vinder. Du slider på hesten, og den får aldrig rigtig ro til en stævneoplevelse, hvis du rider hurtigt hver gang.

Heste skal blive tryg i pressede situationer

Som mennesker så skal dyr også lære at tackle situationer, hvor det bliver lidt svært og presset mentalt. Hesten skal stole på dig som rytter. Men hesten skal have tilliden og fysikken først, hvis du skal øve, at hesten skal ud af dens comfortZONE og modtage nye opgaver. Nå hesten er tryg i en opgave, kan du gå videre med den næste og nogle gange skal du lige et trappetrin ned for at gå op igen. Nøjagtig ligesom med mennesker.

Er du selv en person, som ønsker at starte styrketræning, så går du heller ikke ned i centret og løfter vægte, som din krop slet ikke er i stand til at løfte. Presser du din krop til at løfte for mange gange, vil du blive skadet og din psyke vil også lide et knæk, fordi du ikke løser opgaven. Måske vil du aldrig mere komme i centret.

Skynd DIG langsom både med hest og dig

Sif og jeg har samarbejdet siden hun var 3 år gammel. Nu er hun 14 år og stadig mit et og alt. Hun krævede meget tid fysisk, for at give hendes krop den styrke og teknisk kontrol, som hun havde brug for for at blive en stjerne på banen.

God træning sammen med din bedste ven

Tak fordi du læste med