HESTEN i centrum for den ny hestekultur

HESTEN i centrum for den ny hestekultur

11. januar 2024 1 Af Georgia Timmermann

Lørdag den 6. januar 2024 var jeg i Roskilde, hvor jeg havde sagt ja til at sidde i et panel omkring hestesporten. Hvad skal der til for, at vi fortsat kan bruge vores heste til sport om 10 år?

Her kan du høre hele paneldebatten

Equilink havde organiseret og stået for det flotte arrangement, hvor alt var udsolgt

Kultur er dit brand

Efter paneldebatten havde jeg fået opgaven at fremlægge i en frivillig workshop blandt alle: Hvordan ændrer vi hestekulturen til sund hestekultur?

En lille gruppe af mennesker fra alt lige fra galop, kusk, klassisk dressur, spring, til military, hobby og professionel havde valgt at høre om emnet.

Eftersom vi havde hørt os snakke i 2 timer i den store sal, valgt jeg at gøre det til en Ping Pong snak omkring KULTUR: Hvad synes du, at vi kan gøre for at ændre hestekulturen?

Kulturen er dit brand udadtil. Dvs. lige nu har vi et brand problem overfor brancheorganisationer, hestens værn, dyreværn, dyreetisk råd, MEDIERNE og de som ikke ved noget om hest – det skaber ikke nye medlemmer til sporten og i værste fald lukker det ridesporten.

Vi skal finde en fælles løsning sammen som tilgodeser både bredden, erhverv og eliten. Hvad gør vi?

Værdier skaber kultur, hvis du handler efter værdierne

Værdier er gode at tale om. Men hvis de ikke kommunikeres ud eller lever i hestefolkets handlinger, er de ubrugelig. Disse 5 værdier står på DRF hjemmeside:


Sikkerhed først
Passion – heste som livsstil
Harmoni – mellem mennesker, hest og natur
Hæderlighed
Dygtiggørelse

På drf hjemmeside finder du også:

retningslinjer i sport og ridning

Code of Conduct

Arbejdsgruppe i Forum af hestevelfærd

Whitslerblowerordning

Alt sammen FLOTTE definitioner som burde være gængse handlinger alle hestesteder.

Hestekulturen defineres af medierne

HESTEKulturen defineres i øjeblikket af medierne via en masse grimme hændelser og handlinger, som viser sig at have været kulturen i mange år mange hestesteder.

Vi burde ikke få lov at ride på heste, hvis det er denne kultur, som vi vender det blinde øje til.

Ikke at ville vide det, man godt ved, fordi det kræver noget af os

Hård ridning, ingen fodring, vold eller pres mod heste i træningen og på opvarmningen, heste som står i bokse dagen lang, skridtmaskiner og mekanisk motion. Ryttere som er tidspresset som har fokus på salg af heste og ikke processen i træningen.

Der er også mange ryttere som gør og vil det modsatte. Tal nu – vend ikke det blinde øje til!

DRF siger, at deres hjemmeside viser alle retningslinjer og muligheder for ordentlig ridning. Bengt Holst (formand for dyreetisk råd) sagde i paneldebatten, at retningslinjerne bliver ikke fulgt. Det er hestefolkets opgave at leve op til disse retningslinjer. Og forbundets opgave at svare på dyreetisk råds rapport om heste i sport samt forbedre hestenes forhold i sport inden 1. marts 2024.

Det kræver mod at turde gøre hesteKULTUR synlig

De som vælges ind i forbundet nu her 13. april 2024 til formand og 4 medlemmer bliver de personer, som skal sætte dagsordenen for den ny hestekultur sammen med direktøren og dennes ansatte i DRF – dele ud til udvalg og mellemledere, klubber, beridere og ryttere. Den dagsorden de sætter bliver grundstenene til den ny hestekultur internt som eksternt.

DET er en vanvittig krævende opgave, og i mine øjne kræver det en god kommunikator i DRF. En person som har en god stemme og er dygtig til at informere, mægle og kommunikere samt samle bolde op og få gjort opgaverne synlige internt som eksternt. Der skal mod til at turde gøre hele processen synlig.

DRF skal være frontkæmpere

DRF kan tale med DIF. De kan kommunikere og informere til medlemmerne. De kan ændre regler og bedømmelser til god hestevelfærd. De kan tale sproget og vise via kontrol, gule/røde kort, bøder, udelukkelse, hvilken retning hestesporten skal gå. De kan kommunikere med etisk råd/dyreværn, avlsforbund, politikerne og medierne om ÆNDRINGER til forbedring af hestekulturen; at vi skal have kontrol besøg med smiley; på alle hestesteder, hvor de skal tilse alt lige fra stald/foldforhold til træning på stedet (mit forslag). DRF kan ændre reglementet omkr. udstyr, omkring dresscode.

Heste er magiske

Økonomisk vinding

Økonomisk vinding har fået for stort råderum og taletid i hestebranchen. Du kan sjældent blive rig på hest. Du kan være heldig, men økonomisk vinding burde i din sport ikke blive hovedmålet, når du har med heste at gøre. Heste kan ikke sige nej. De kan ikke sige fra. Det kan Victor Axelsen, når han spiller badminton, Jonas Vingegaard når han vinder Tour de France eller du ikke gider spille på fodboldlandsholdet mere. HVIS du vil. Mennesker i DK har et valg. DYR, der tager mennesker valget for DYRET.

Profit for øje burde ikke være dit primære mål

Trænere og hestesteder køber heste ind med profit for øje, hvilket øger presset på hestens udvikling, forstærker pres og konfliktadfærd.

Økonomi spiller en stor rolle i sport. Hvordan kan du leve af hest? Vi skal have lønnen normaliseret for hest i ridning/tilridning/undervisning. Vi skal luge ud i korrupte aftaler og drømmen om, at du bliver rig på heste. Penge under bordet og lokumsaftaler. Vi skal turde sige til ejerne, at det koster mindst 500 kr. dagligt at fodre, passe og træne din hest. Hvis vi alle sammen gør det, vil det andet automatisk følge med… med tiden.

Sporten er blevet en rigmandssport

Rytterne fodrer også selv de dyre stævner, fordi det er der lille Lise vil ride. Det er der oplevelsen er fed. Vi skal tilbage til foreningslivet. At være sammen om sport er fedt. De små klubber kan også lave et fedt stævne, hvor prisen for en klasse er 100-150 kr. i stedet for 300-450 kr. De fleste klubber har fine bunde og ok opvarmningsforhold. De skal blot promoveres. Blogindlæg med forslag på vej

Og mon ikke der er nogen i erhvervet med interesse for hestebranchen, som vil spytte penge i at være en forkæmper for den NY hestekultur. Det er i bredden, at vi får nye medlemmer. Uden nye medlemmer behøver vi ikke kæmpe for hestesport, fordi hestesport uddør af sig selv uden nye medlemmer.

Trænerne skal tilbage til at ære at udvikle elever

Fx har jeg et forslag til uddannelsesmoduler som voksenunderviser på rideskolen, hjælpeunderviser under 18 år, underviser i adfærd. Selv i badminton skal du have træningskurser over 8 timers moduler, hvis du vil være hjælpetræner, træner eller talenttræner. Burde vi ikke have et kørekort til at eje og håndtere en hest? Mon ikke, at de som sponsor eliten, vil give en skilling til dette nye system (mit eget forslag). De er vel også interesseret i at få fødekæden forstærket nedefra og op?

Vi skal tilbage til, at det tager tid at uddanne en hest

Heste skal trænes med pauser samt i et tempo, hvor hesten kan følge med mentalt som fysisk. Trænerne skal gøre processen positiv, belønne og hylde processen, så den igen bliver hestekulturen og ikke økonomisk vinding og hurtige resultater. Det skal være fedt at udvikle en elev. Hvem har ikke hørt? Skal den aldrig springe højere, skal du ikke til at vinde noget? Hvorfor rider du en lavere klasse? Hvorfor går din 6 års kun LB? SKAL du aldrig videre? Vi ryttere har et ansvar overfor hesten; AT SIGE NEJ/STOP til pres. Penge må ikke vinde over hestevelfærd.

Hvordan ændrer vi så hestekulturen til god hestevelfærd?

Det lyder alt sammen kompliceret og nærmest umuligt at tage fat i. Hvad er god hestevelfærd? Det er når hestene trives og er glade? Hvordan ved vi, hvornår heste er glade til ridning? Signaler, painface og konfliktadfærd burde være et af de 8 moduller i instruktør uddannelsen. Vi skal lære Lille Lise, hvad hesten siger, når hun trækker med den, når ponyen hentes fra fold- kommunikerer med andre heste. Lille Lise kan bruge den viden, når hun skal lære at give ponyen dækken på, skylle ben, binde og strigle ponyen, før hun til sidst skal sadle og ride på den.

De 24 signaler Sue Dyson kommer med (link her fra equilink) ser jeg som en del af den nye hestekultur. Det er ikke nye signaler, men det er for mange hestefolk nyt at skulle sige det højt. Blogindlæg om hestesignaler på vej.

Hestestederne, western-, voltigerings-, spring-, dressur-, hobby- som professionelle eller hyggerytterne – også de som ikke er medlem af en klub: Hvordan får vi alle de hesteelskere til at føle sig set og hørt i hesteverdenen?

Fagfolk skal dele deres viden, synliggøre, hvad vi gør. DRF skal kommunikere og synliggøre deres værdier i deres handlinger. Vi skal synliggøre de etiske retningslinjer i vores handlinger med hestene.

Vi har alle et ansvar for at være hestens stemme!!!!!

Tak fordi du læser med. Kommenter endelig på bloggen. Dialog er vejen frem

og tak til equilink for at starte debatten i 2024

Læs også: