Kan vi forske os frem til, hvornår ridning er korrekt?

Kan vi forske os frem til, hvornår ridning er korrekt?

12. september 2024 Af Georgia Timmermann

Behøver vi forskning i alt omkring hesten til at bevare ridesporten eller hesten som ridedyr? På SoMe-kanalerne har vi alle en mening om, hvad hesten siger på de forskellige medier og i de forskellige situationer på foto og videoer. Men kan vi virkelig forske os nok frem til at kunne sige 100 %, hvad hesten ønsker?

Der er forskel på en undersøgelse, en artikel og hypoteser.

Der er IKKE BEVIS på, at du gør noget rigtigt, og derfor ej heller, om du gør noget forkert, når du bruger heste i ridesporten.

Smerte signal adfærd via doctor Sue Dyson studiet siger, at heste udviser signaler via hestens adfærd, hvis hesten har smerte. Lyt og se denne youtube video hvor Sue Dyson fortæller omkring signaler og fysisk smerte på heste.

Har vi evidens baseret Viden nok på heste og deres adfærd?

I nogle undersøgelse ja og i andre nej. Der er masser af undersøgelser på, hvordan en hest reagerer på overvægt, ubalanceret ryttere og modsat ligevægtige ryttere og normal vægt. Der er lavet en paragraf, hvor 20 % af hestens kropsvægt er lige det max, som hesten må bære. Fx 400 kg pony må bære 80 kg.

Kvalitetsforskning kræver mange studier

Al forskning starter med opstilling af en hypotese. Hvis rigtig mange studier af lødig kvalitet uafhængigt af hinanden bekræfter hypotesen eller dele af den, så taler man om evidens. Evidens sandsynliggøres af en hypotese på baggrund af forskning.

Almindelige forskningsmetoder kan fx være Litteraturstudie, dataindsamling, interviews, spørgeskemaundersøgelse, observationer, eksperimenter, analyser af data.

Styrken af evidens

Evidens er ikke definitiv, ligesom beviser er. Matematik er beviser. 4 + 4 er = 8 og kan aldrig bliver 9. En hypotese er en antagelse – et forslag til en forklaring på et emne/fænomen. En hypotese kunne være, at det er godt at ride på heste? Omvendt kan en hypotese afvises eller svækkes, hvis forsøgsresultatet ikke kan bekræfte den eller direkte modsiger den. Forskere har fx lavet store studier af høj kvalitet, som fx bekræfter hypotesen om, at rygning kan medføre lungekræft. Evidensen for at hypotesen er sand, er derfor meget stærk. For at vælte hypotesen skal der laves rigtig megen kvalitets forskning på, at det peger i modsat retning.

Styrken af evidens bliver målt ud fra

Hvilken type forskning der er lavet

Hvilken stor grundig undersøgelse der lavet

Hvor stor den målte effekt er

Hvor mange studier der peger i samme retning

Hvor mange studier der peger i en anden retning

ER erfaring og føling nok viden i debatten om hestevelfærd?

Personlige erfaringer og anekdoter er en upålidelig form for evidens, som primært bruges til at opstille hypoteser, der så sidenhen kan afvise eller bekræftes i egentlige videnskabelige studier.

Stærk evidens kræver megen forskning. Der findes mange måde at forske på og derfor er det ikke nok blot at stille op:

Blå tunge lig med dyremishandling

Ingen brug af sporer er bedre for hesten end med sporer

Skum i hestens mundvige lig med smerte eller stress

Uden næsebånd bedst for hesten

Martingale, chamboin, glidetøjle lig med smerte på hesten

Hesten har bedst af at bliver transporteret hver 3. uge og ikke hver anden uge

Mange videnskabelige undersøgelser skal af- eller bekræfte ovennævnte for, at du kan sige, at der er evidens baseret viden på, at det er forbundet med smerte på hesten. Eller at det er dårligt eller godt for hesten. Derfor er det lige så vigtigt, at du undersøger, hvad der er godt ved sporer. Eller hvad blå tunge kan opstå ved, som at undersøge om det er smertefuldt at have blå tunge. Det gør den evidens baseret viden mere troværdig.

ER det okay at ride på heste?

Spørgsmålet er så, om alle os på SoMe kanaler, erfarne ryttere og instruktører, beridere og trænere kender det rigtige svar/beviset på spørgsmålet? ER det okay at ride på HESTE? ER det okay at bruge heste i sporten?

Har vi nok viden omkring dette spørgsmål, hvis vi skal se på den evidens baseret viden. Er historien nok, at vi har tæmmet/redet på heste i 6000 år? Er det nok at sige, at jeg har redet utallige heste i 40 år og ved bedst? Er det nok at sige, at vi kan forske os til, om det er GODT eller SKIDT, at bruge hesten som ridehest eller sportshest?

Det er selvfølgelig altid subjektivt, når man skal besvare dette spørgsmål. Derfor er debatten også hed omkring emnet HESTEVELFÆRD 2024, fordi følelser og erfaring er svære at måle og ikke styrbare.

Rider du rigtigt?

De fleste ryttere synes, at de rider rigtigt. At deres hest elsker rytteren. Ridesport udøves på utallige måder, så kan vi virkelig svare på, om vi rider hesten korrekt?

Er du reining rytter, westernrytter – rider du ofte med en hånd, lange tøjler og signaler gives på en helt anden måde. Sammenlignet med jockey til væddeløb, som sidder i en sadel på størrelse med en ponypude med knæene over sadlen og numsen i toiletstilling. Hvor hestens hoved sjældent og mest aldrig kommer til at gå under lod i sporten. Eller hvis du rider klassisk dressur, trec ridning eller er rytter på en islænder. Det er forskellige ridestile og hesteracer samt forskelligt, hvad rytterne bruger hestene til, og hvad hestene er egnet til.

Kan vi forske os til korrekt ridning?

Heste har forskellige personligheder og fysisk formåen. Det er rytterens job at føle og lytte til hesten, som de rider på, om den trives med opgaven. Du kan ikke kun læse dig til ridekunsten. Følingen får du ved at føle din ridning og reaktionen fra din hest. Giver du hesten en opgave, som hesten magter, går den villigt fremad. Giver du den en opgave, som du eller hesten ikke magter, reagerer den med NEJ tak (står stille, pisker med halen, sparker ud efter dig, urolig øjne og mund…). Er hesten skadet reagerer den også med NEJ tak til opgaven. Har du tilliden til at guide din hest den rigtige vej. Er du dygtig nok som rytter til opgaven, vil hesten sige JA tak til opgaven. Hesten siger utrolig meget, som vi ikke kan læse os frem til for at kunne udøve på ryggen af hesten. Det kræver øvelse, føling og indsigt samt passion for at ville lære at forstå hesten.

Her kan I læse om dyrenes beskyttelse og hestens værn guidelines

Her har DRIF skrevet deres guidelines om ibrugtagning af ungheste. 11.9.2024 udkom guidelines som DRIF har arbejdet på i længere tid

God ridetur og tak fordi I læst med

Love all animals
Human versus animals. I choose animals