En ny stævnestruktur vil gavne hestevelfærd

En ny stævnestruktur vil gavne hestevelfærd

10. juli 2024 5 Af Georgia Timmermann

Skal vi hylde processen og fællesskabet

eller

Skal vi hylde resultaterne og præmierne

Det du hylder bliver KULTUREN i hesteland, klubberne og til stævnerne

Det DU gør i din stald, bliver jeres hestekultur. Den måde du træner på dit hestested, bliver din træningskultur på dit hestested. Den måde eliten viser træning på TV og større stævner, hvor optagelser er til offentlig skue, er den heste-og træningskultur vi godtager.

Mange ryttere har ikke lyst til stævner?

Hvorfor kommer der ikke nok nye stævneryttere eller nye ryttere til ridesporten? Stigende priser, restriktion og regler samt dårlig omtale af sporten. Til stævner hurtig ud og hurtig hjem. Du er dig selv nærmest. Der er jo færre ryttere i klasserne, end hvis du kigger 8-10 år tilbage.

Vi får heller ikke nok nye medlemmer på rideskolerne

Rideskolerne har ventelister. Ja korrekt men der er også kun 2 rideskoler, hvor der for 5-10 år siden var 10 rideskoler i området. Rideskolerne lukker pga. økonomiske forhindringer, som gør det svært at drive rideskolerne. Prisstigninger på foder og materialer, ansatte med høje lønninger, regler og restriktioner i hestehold. For år tilbage drives rideskoler og aktiviteter af frivillige. I dag skal alle lønnes for at muge en boks eller feje en parkeringsplads.

Vi har også problemer i at holde folk fast i ridesporten

Eliten dropper ikke ridesporten. Hvorfor må nogle klubber så aflyse deres stævner pga. for få starter? Vi har mange stævner hver måned i alle ender og kanter af landet at vælge imellem. Dette er et problem for klubberne, der er økonomisk afhængig af indkomsten fra stævner, da rytterne vælger de større/bedre steder frem for de små klubber.

Hvorfor vælger rytterne de små klubbers stævner fra:

  1. Dårlig bund at ride på.
  2. Dårlig parkeringsmuligheder – sidder fast i græs eller ingen plads.
  3. Dårlig service og hjælpere på stedet. Uerfaren sekretariatshjælpere.
  4. Kaos, dårlig bund og ikke styr på antal heste på den lille opvarmning.

Klubberne har større udgifter end nogensinde ved afholdelse af stævner. Drf gebyrer og stigninger overalt selv for d licens. Official skal have betaling samt kørepenge, bespisning mm.

Rytterne stiller store krav til stævnearrangørerne i dag mht. bund, parkering osv. I gamle dage var der mange frivillige hjælpere. Det var hyggeligt og holdt priserne nede.

B stævner koster hurtigt 3-400 kr. pr. klasse. 750 til 1500kr. strøm (Nordisk Hjallerup 200 euro strøm), også selv i sommermånederne hvor der ikke bruges til varme. 11-1500 kr. pr. boks. Ekstra hø, strøelse foruden benzin for at komme dertil samt bespisning til dig og groom. Broafgift og andet. Et B eller international stævne herhjemme i Danmark kan ikke gøres billigere end 5-6000 kr. pr. hest alt efter, hvor i landet du kører til og fra.

Du vinder måske 500 for en placering og 1200 for en første, så kommer det aldrig i mål på pengepræmier medmindre du rider grandprix på alle heste.

Hvad gør vi?

  1. en aftale med broen, færger etc. Det kunne være fedt DRF/DIF lavede en fælles aftale, som rytterne kunne tilknytte, hvis de havde licens. Der findes fx en rabatordning for autocampere, som kan køre over til ingen penge. Det burde også kunne laves for hestetransport.
  2. Det samme kunne man måske også gøre med brændstof. OK støtter sporten
  1. DRF skal hjælpe med hjælpepakker. Eje en springbane, stævnebokse, som kan lejes/leveres/opsættes til en ok pris for klubberne. DRF skal forhandle aftaler med leverandører. Det er klubberne, som drf skal hjælpe for at kunne reducere priserne for rytterne.
  2. Ha en frivillige gruppe fx på FB; hvor erfarne frivillige fra hele DK, som elsker frivilligelivet på stævnepladser. Disse kan hyres til at hjælpe med speake, bane, parkeringsvelkomst etc. mod bespisning og overnatning på stedet. Måske en årlig fest for alle frivillige betalt ud af den sponsorpulje i som omtalt i punkt 5 nedenfor. Lav årets frivillige speaker, årets frivillige leder, årets stævnearrangør, årets… HYLD DE FRIVILLIGE = fællesskab = bliver i sporten og fællesskabet.
  3. Der skulle ansættes en person i Drf til at skrabe sponsorater ind. Brug penge for at skaffe penge. Lad os sige der kunne komme 10 millioner ind. Så skal der kun være et bestemt antal B og C-stævner. Så kan klubben søge en pose penge til deres stævne. Når man får fra puljen, skal der sendes en pakke fra Drf med flag, skilte brochure, speakerseddel etc. som man hænger op og reklamerer/speaker for under stævner. Så sponsorerne får noget for pengene. Når stævnet er slut, sendes det retur til Drf. Pengene kunne også bruges på officials, som bliver betalt af Drf fra puljen.
  4. Snak sammen distrikter/DRF så i planlægger e, d, c, b stævner geografisk så der ikke er de samme stævner i samme weekend.
  5. Opmuntre deltagerne til stævne at melde deres hjælp inden stævnet med bane eller speakertjans eller andet. 1 times frivillig hjælp fra folk som kan, er en kæmpe hjælp for klubberne.
  6. Hvad hvis vi til C og B stævner gør det muligt at lave en opdeling af klasserne, så vi i den ene afdeling dropper doteringer? Så kan indskuddet bliver lavt i disse klasser B0 (lige fra LC til S) og folk kan selv vælge? Samme bane og linjeføring? Blot ingen dotering eller roset til rytterne. Men point til stævnekontoen for nulrunder som altid.
Vi har brug for, at hobbyryttere, amatørryttere og de professionelle holder sammen i debatten om hestevelfærd. Der skal være plads til alle sålænge vi behandler hestene godt. Definition af “godt” burde være simpel: https://rideforbund.dk/drf/hestevelf%C3%A6rd/etiske-retningslinjer

Der skal optimering i klubber med velkomst til rytterne på stævnepladserne. Ordentlige parkeringsforhold, så du kan komme frem og tilbage. Gode speakere som måske kan speake kort lidt om hest og rytter (modtage/aflever speakerseddel parkeringsplads/ankomst), goodiebag fra lokale sponsorer, fede præmier fra de lokale sponsorer, høj musik og hestefest, når du er nul…også selvom det blot er et d eller c stævne. De små klubber skal sælge en oplevelse/en hestefest. Rytterne skal føle sig set/hørt/velkommen. Glade ryttere giver også glade heste.

DRF skal have en kontaktperson som kan hjælpe klubberne med at lave deres stævne til en hestefest.

Jo flere bliver i sporten – jo mere reklame – jo flere nye medlemmer.

Det er ikke et quickfix. Det tager tid at ændre en kultur fra resultat- til procesorienteret. Ved proces orienteret kommer vi også tilbage til uddannelse af heste og ryttere tager tid.

Eliten går til hest for at vinde! De fleste hestefolk for fællesskabet og samværet med heste. Der skal være plads til begge.

Her mit bud på hvad vi skal ændre for at komme til den ny hestevelfærdskultur

DRF er en moderne og professionel fritids- og idrætsorganisation i særklasse. Vi udfordrer og udvikler årtusinders traditioner og færdigheder i samspillet mellem hest og menneske.

Hyld det og gør fritid og idræt til kulturen, så skal eliten nok få nye medlemmer også.

Mine blogs er læst af den nye bestyrelse i DRF. Der vurderes, arbejdes og analyseres i øjeblikket stærkt på langsigtede løsninger for vores ridesport.