Hvad sker der, hvis ridesport stopper?

Hvad sker der, hvis ridesport stopper?

31. august 2024 Af Georgia Timmermann

Hvis vi forbød al sport til hest, så vi ikke kan ride nogen former for konkurrencer; E, D, C, B, A eller internationale stævner. Hvordan ville “ride på hest” overleve eller se ud?

Hvordan vil ridning foregå, hvis vi ikke havde ridesport?

Hvis vi forbød al konkurrence i alle sportsgrene, så børn og unge kunne leve et liv sammen med heste, hvor ALLE børn var lige. Dvs. der var ingen A eller B grupper, eller nogen som var bedre end andre. Du blev aldrig sammenlignet, testet eller bedømt på din sportsgren.

Hvor mange ville dyrke deres idræt i dag, hvis de ikke kunne spille holdkamp. Hvis du ikke kunne ride trec i naboklubben eller have ponydag for de små shetlændere eller ride uklasser i springning?

Her deler en af vores undervisere viden omkring mønstring og det at trække med en hest
Her deler en af vores undervisere på ridelejren viden omkring mønstring og det at trække med en hest. På lejren har vi også flere former for konkurrencer, som vi præmierer.

Siger DU A, så må Du også sige B

Vi skal huske, at forbyder vi al sport, så gælder det også de helt små konkurrencer. Det gælder også vores interne elevstævner, hvor vi samles en hel dag i konkurrence og leg. Rosetten i holdridning, som hænger mange år efter over sengen og stråler. Ungernes første LD1, hvor sommerfuglene ingen vil ende tage og sejren at have gennemført det største minde.

Er det sundt at blive målt via konkurrencer?

Spørgsmålet er om vi kan tillade os at blive målt, mens vi rider på en hest i konkurrence?

Sport er godt. Heste kan også uddannes til at elske at gå til konkurrence. Ligesom mennesker skal de gode vaner få mennesket og hesten til at elske at ville lære og være aktiv. Hesten til at elske at samarbejde med rytteren. Ligesom når du tager hunden til hundetræning.

Jeg husker i folkeskolen mine mange år til hundetræning med Bobber. Når jeg ankom til et bestemt sving op ad vejen i Voldby, så vidste min hund Bobber, at nu var der 500 meter til ankomst. Og sikke han hylede. Er det, fordi han ikke ville træning, blev stresset eller var Bobbers ivrighed et tegn på, at han elskede træningen og glædede sig. Bobber og jeg havde også enkelte kurser, konkurrencer og diplomer. På samme måde kan heste vænne sig til at glædes over at være sportshest og atlet. Vi skal fx ikke stå ved rampen, hvis vi ikke vil trampes ned af vores konkurrenceheste, fordi når de ser rampen, så løber de nærmest selv op for at komme med til stævne.

At ride uden sadel er ikke altid bedre for hesten. Jeg mærker at mange af hestene ikke kan lide det tryk vi giver hesten. Hvorimod med en rigtig tilpasset sadel, føler jeg hesten virker mere smidig og balanceret under mig. Her har seje Jimmy L Friis ligesom bloggens forside foto fanget Sif og jeg i sneen til fotoshoot. Sif har jeg dannet par med, siden hun var 3 år. Nu er hun 14 år.

Nul Tolerance overfor dyremishandling!

Heste er skabt til at bevæge sig. Som mennesker er sofa- eller foldhygge og æde ikke sundt for kroppen. Heste kan uden at være i form nemt ride 25 km dagligt og nemt 60 km, hvis hesten er i god træning/form.

NUL TOLERANCE overfor fiksering og pres af heste. Vi skal motivere og opmuntre heste til at holde tempoet på springbanen, hjælpe hesten korrekt i vendinger og afstande. Vi skal lade hesten puste og få pauser mellem træningspas. Vi skal lade hesten bruge sanserne, når hesten bliver usikker på banen. Vi skal alle blive bedre hver dag til at lære om hestens adfærd!

Min hoppe på nu 18 år har jeg haft siden min mor døde i 2010 af kræft
Grelle og jeg har et helt unikt forhold, da jeg købt hende for min mors arv, da hun døde af kræft. I dag er hun 18 år, og vi har været partnere siden Grelle var 5 år. Hestenes adfærd og signaler er hele mit liv. Kan du forstå heste, kan du skabe det magiske bånd i træningen, på tur og på konkurrencebanerne.

Der skal handling til NU for at optimere hestevelfærd

Vi er nødt til at gøre noget for at udvikle ridesporten helt fra rideskolen til top niveau for at hestene trives og har det godt som hest. Her kan du læse nogle af de gode betragtninger hestens værn og dyrenes beskyttelse opremser

Er det naivt at tro, at vi kan beholde heste som tur- eller hobbyheste, hvis sporten lukkes?

Skal alle 178.000 heste, som ca. lever i DK så slippes fri til rewilding, eller mener du, at ridning stadig vil bestå uden ridesport? Eller skal hestene slås ned ligesom mink? Vil fagligheden højnes uden sport? Vil størstedelen af de 55.000 medlemmer under DRF starte på turridning?

Heste har været en del af menneskets liv i ca. 6000 år. De har været i krig med os, været vores transportmiddel og i dag vores hobby- og sportspartner. De har rørt mange menneskers hjerter og helet manges kroppe og sind.

Hvis ridesport skal bestå i dag, kræves der en ny trænings- og stævnekultur!

Strategien NU til at nå den ny hestekultur med optimering af hestevelfærd:

  • Vi skal stramme op på uddannelse af vores rideskoleinstruktører
  • Vi skal kræve kørekort til hest for at eje en hest
  • Lad os uddanne og udvikle via evidensbaseret viden og fagfolk. Lad os kræve uddannelse og videreuddannelser af alle involverede. I fx Tyskland kan du slet ikke få lov at undervise hest uden en basisuddannelse.
  • Lad os registrere alle undervisere i DK så rytterne kan vælge efter kvalitet
  • NUL tolerance overfor dyremishandling. Regler og retningslinjer skal følges op med gule, røde kort samt udelukkelse fra stævner i kortere og længere perioder for ryttere, som ikke kan overholde de retningslinjer, som allerede er nedskrevet.
  • Giv Td´er (til stævnerne) mulighed for at udøve loven overfor dem, som ikke kan overholde reglerne/etiske retningslinjer. Videreuddannelse og støtte til tdérne, som får det sværeste job at udøve loven på stævnebanen.
  • Bak op og kig ind ad som RYTTER– rid din hest efter hvad hestens adfærd siger i den givne stævnesituation – IKKE efter præmierne og økonomien.
  • Video på opvarmningen. Krav om video på træningsbaner og uanmeldt besøg til de rytterne som har fået karantæne.

Cykelsporten overlevede deres sport, da doping af rytterne var blevet en normal kutyme og hermed en del af cykelsportkulturen. NUL tolerance til doping. Der blev ryddet op og udryddet i rækkerne.

NUL tolerance overfor dyremishandling. Nu skal vi bare have nedskrevet, hvad dyremishandling er? En syg, tynd ikke fodret hest kan alle se er mishandling. Men…

Når rytteren kommer med et for skarpt bid og rykker hesten i munden flere gange pga. frustration. Eller en anden bruger fikseringsmidler som er tilladt men strammet ind og bruges overdreven. Eller en tredje springer på opvarmningen, som ikke er tilladt i reglementet. Eller en fjerde rider hesten ind i væggen flere gange i frustration overfor hesten, som ikke udfører opgaven som ønsket. Eller overdreven brug af sporen eller pisken. Hvad betyder en blå tunge for rytterens videre ridning på stævnebanen. Hvor meget må du kortne martingalen, før det er tvang. Hvornår er det hyperfleksion – tvinger hesten ind til bringen. Hvornår er det korrektion og ikke mishandling?

For at det ikke bliver til en diskussion mellem rytterne og loven. Og for andre ikke rider rundt i angst for at ride på sin hest, fordi man er utryg over ikke at vide, hvad forskellen på korrektion og overdreven straf er: Vi skal have gennemgået reglementet 110% og effektiveret definitionerne, så både rytteren og Td´erne ved, hvad der er rigtigt og forkert. Så alle parter trygt kan træne deres hest. Her definerer Dansk Rideforbund deres etiske retningslinjer om korrekt og ikke korrekt ridning

Vi skal have ændret vores kultur via vores gode handlinger mod bedre hestevelfærd!

Hestevelfærd koster

Opret en fond og via fondens økonomi: Ansæt en projektleder som kan stå for at få skrevet retningslinjer ned. Ansæt en kommunikationsansvarlig som skal indsamle evidens baseret viden og troværdige kildehenvisninger. En person som kan begå sig på TV live og på de forskellige SoMe kanaler. Ridesportens handlinger skal forklares og synliggøres til den almindelige borger og rytterne. Om det er ind over Dansk instruktørforening eller Dansk Rideforbund er ligegyldig, blot så længe der SKER HANDLING!

Vi skal have troværdigheden og integriteten tilbage til ridesporten

Det kræver nogle frontkæmpere, som tør tage det første skridt! Som også har tiden til at tage det første skridt.

Vi skal optimere hestevelfærd for at kunne forsvare at ride på heste i sporten.

Sverige og Dk er de lande som har flest heste pr. indbygger i verden. Lad os være det land, som går i front for bedre dyrevelfærd. KOM NU DANMARK