Hvordan vinder du hestens tillid ved Tilridning?

Hvordan vinder du hestens tillid ved Tilridning?

3. december 2023 Af Georgia Timmermann

Hvordan vinder du hestens tillid ved tilridning? Vi er rigtig mange hestemennesker i verden. Hestemennesker har rigtig mange meninger, om hvordan en hest skal tilrides og rides. Her deler jeg min måde.

Min telefon kan ringe om alt lige fra

  • hesten står stille og vil ikke gå, når jeg bruger schenklen. Hvad gør jeg?
  • Den stejler. Det plejer den ikke at gøre. Hvad gør jeg?
  • Hesten bukker når den går fremad. Hvad gør jeg?
  • Hesten har gjordkrampe. Hvad gør jeg?
  • Den løber lige pludselig med mig. Hvad gør jeg?
  • Den er bagsky. Hvad gør jeg?
  • Vi kan ikke komme op på den. Vi kan ikke komme af hesten. Hvad gør jeg?

Vi har venteliste på vores sted

Det er kun mig, som rider de rå heste. Jeg kan kun klare et vist antal i døgnet. En plan er vigtig for både hest og jeg, så jeg med ro i hoved og hvile i krop kan tale med hestene.

Når hesten kommer ind i tilridning, ankommer den ofte bedøvet, da ejer vil give den en god oplevelse i trailer første gang. Ofte er den lige taget ud af flokken i løsdrift, nogle heste er trukket med og andre kun, når de skulle vaccineres eller have smed.

Ofte starter hesten her ved os med dyrlæge, som tilser tænderne. Heste er vanedyr og de mindste spidser, kan faktisk genere nogle heste meget voldsomt. Bid kan forværre situationen og gøre det til en vane at have ondt, selv efter du har haft ordnet tænder på den. Heste husker.

Hesten kan også have andre skavanker, som vi opdager ved ankomst; alt lige fra sacroider, muk til svamp til skævheder. Vores job er at rådgive ejer på bedste vis til, hvordan hesten forberedes til ridning. Når hesten er gennemset og behandlet, så kan vi først begynde tilridningen.

Heste er i dag mest avlet til brug i sport. Det stiller ekstra store krav til rytterne og tilridningen. Bare for 10 år siden, husker jeg ikke, at der var noget, som hed bagsky. Heste er avlet på top top sportsblod. Det gamle holstenerblod og en god blanding af fuldblod/oldenborg er sjælden i dag.

I dag accelerer hestene hurtigere, de er kvikke og de finder sig ikke i spark i siden. De skal rides med tillid og fine hjælpere. Den gamle kultur, at hesten blot skal ud i pløjemarken at løbe til den er træt, hører fortiden til. Hesten kan ikke køres træt og den kan og skal ikke knækkes. Jeg har altid redet til på min måde uden pløjemark, så har jeg udviklet mine metoder og forståelsen for hesten med erfaringen.

Ingen heste er ens. Heste har alle forskellige personligheder. Vigtigst er, at du vinder hestens tillid ved at læse dens personlighed, så du kan imødekomme den enkelte hests behov bedst muligt.

Hvordan vinder du hestens tillid?

Jordarbejde først

Hesten starter første skoledag ved os i grime og med sadel, eller uden sadel, alt efter hvad hesten fortæller mig. Og den fortsætter ofte i grime, især hvis hesten virker ret generet af bid, har en meget lille mund eller andet, som gør, at hesten bør vente med bid.

Brug dine sanser når du tilrider

Lyt, se og føl hesten på stald, i hal og på fold. Observer den i flokken og se hvordan den reagerer på andre heste, fodring, strigling etc. Hesten siger små lyde, vrinsker på en voldsom måde, hvis den er stresset, den kalder, den bevæger sig i boksen/banen/hallen, den er urolig eller stopper op, er fraværende, når du trækker med den. Hale, ører og øjne signaliserer hestens adfærd i den nuværende situation. Lær din hests adfærd for at forstå at ride på den.

Når du først har vundet hestens tillid, så kan du stort set alt med din hest, fordi hesten accepterer dig. Skulle hesten blive forskrækket, hoppe til siden, bliver den rå hest ikke forskrækket over rytter, når du først har vundet dens tillid. Her er det Real Ninja fra 2016. Jeg har tilredet over 500 heste i mit liv.

Gå aldrig videre med tilridningen, før hesten viser ro ved hver opgave, som du byder den; HURRY SLOW.

Vi starter med at longere hesten i grime og med sadel, så trense, så chamboin (løs) først i longe. Så øver vi skamlen, at ligge på den og så stiger vi op – disse skridt tager vi alt efter, om hesten accepterer OS, og det vi gør efterhånden, som vi arbejder os frem mod at skulle på ryggen af hesten. Der er ingen opskrift eller tidshorisont, hvornår jeg sidder på hesten, traver, galopperer eller springer over forhindringer. Erfaring og føling med hesten fortæller mig, hvornår hesten er klar til næste skridt.

Tilliden til din hest kommer i samværet, pasningen og den omsorg du har for hesten. Her er det min hoppe San Greal H, som nu er 18 år og har født en masse skønne føl til mig. Hende købt jeg for min mors arv, da hun døde af kræft alt for ung.

Udstyr og strigling

At opnå tillid starter allerede ved strigling, så vi kan røre og mærke, hvor hesten kan lide at blive rørt, og hvor den ikke kan. Vi starter med forhove og først når den er rolig og tilredet, tager vi baghovene. Hesten accepterer dig mere tillidsfuldt, når den har været i hænder et stykke tid. Når den er sød at strigle, har vi også striglepigerne om aftenen til at strigle. Om vinteren har vi lært den at have dækken på på fold, også dette tager striglepigerne af og på – på den måde lærer den at være i hænder med de gode vaner både formiddag og aften. Alle har tid til hesten.

Mine egne heste som jeg selv har avlet er vant til smed fra føl af og her øver vi allerede fra lille – mange berøringer og gentagelser, så er de klart nemmere, når de skal have smed, i skole og tilrides.

Sadel og dækken, grime, trenser

Alt du putter på hesten, kræver tilvænning. Lyt, se og tag hensyn til hesten. Hurtige bevægelser, angst stress er NO go for en ung hest. Jeg ser så mange gange hestefolk placere sig forkert, når de skal have udstyr på hesten. Stå korrekt, så du ikke får hesten væk fra dig med dit kropssprog. Hesten skal helst blive ved dig, når du arbejder med den. Husk gentagelser og korrekte vaner indøves hver dag. Se video nederst i blogindlægget om placering af rytterne.

Placeringen af dig er rigtig vigtig, når du sadler. Stå ikke foran hesten men ved dens skulder. Hold ikke fast i hestens hoved, men ta og gi når du skal placere alt fra trense til bid til grime eller tage i tøjlen & gå med den. Hesten hader at føle, at den ikke kan komme væk. Her på foto er det San Greal og jeg.

Accept af rytter

Accept ser du, når hesten sænker hovedet, gumler og mest af alt dufter til dig længe og slipper duften og gumler og ånder lettet ud. Så blev jeg lagret i dens hukommelse. Jeg kalder det at connecte med hesten.

At nå hertil kræver utallige træningstimer og mange år så dig og din hest er fit sammen. Her er det San Greal H og jeg til Herning Hingstekåring, da hun kun var 8 år

Godbidder

Jeg fodrer helst selv, da jeg mener, at så elsker hestene MIG. De hører min stemme, de dufter og fornemmer mig. Det gør det klart nemmere, når du skal tilride med tillid. Hestene kender dig og de fleste elsker mad. Godbidder med måde og helst før og efter bid i munden. Så meget plads er der heller ikke i hestens mund sammen med biddet.

Hver gang jeg har gennemført en nulrunde, så har hestene og jeg vores ritual. Med det samme YES (knyttet næve) og nusse min hest, så min hest ved, at den var god. Og det er uanset om det er LC eller 140 cm. Her er det Sir Joris Z som jeg også tilred og uddannede op til 145. Heste fornemmer din glæde og de vil så gerne please dig.

Tid – skynd dig langsomt

Hurry slow betyder ikke, at du skal skridte en måned. Når du så skal i trav på den rå hest, så er den helt forvirret over det nye andet gear og reagerer ofte med ikke at ville gå i trav. Så snart det er muligt, lad hesten gå fremad i trav eller galop. Fremad er det vigtigste ved tilridning. Stoppe hesten kan du stort set altid. Fremad er også sundest for hesten.

Jeg har altid elsket at ride tur. Og det gør jeg stadigvæk. Jeg har redet alt lige fra hubertusjagter til strandture til military CIC til dressur LA2 og championater og meget mere. Og hestene elsker at lave andre ting end kun flartwork hjemme på matriklen. Her fra 2014 galoptur og mig i midten på den røde hest Lobsi (også tilredet og uddannet af mig).

Heste har bedst af at komme i gang med tilridning tidligt men uden pres blot masser af grundkondition = let sæde og fremad med og uden rytter på banen, på tur, i hallen er vores kodeord til en glad hest.

Fold og social aktivitet

Sørg for at folden har ad libitum hø og evt. en kammerat. Unge heste har brug for at socialisere sig. Skader undgås ved gode vaner; samme fold, samme kammerat, samme boks. Vi flytter hestene efter hestens ønske. Smeden og dyrlægen kommer formiddag, så de ikke mister deres foldtid og skal ind tidligt. Det stresser dem at komme ud af deres rytme hjemme på matriklen.

Uanset vejret så skal heste på fold og gerne med kammerater, hvis muligt. Her foto af Jimmy L Friis fra vores folde vinteren 2022

Der er ikke nogen genvej til tilridning med tillid.

Det er hårdt arbejde at træne dyr til at være den, du gerne vil have den skal være. Det tager tid og mange timer & gentagelser sammen.

Til slut vil citere Sokrates (469-399 f.Kr.) var en græsk filosof fra Athen

Jo mindre man ved, jo mere tror man, at man ved.

Jo mere man ved, jo mindre ved man, at man ved.

Elsk din hest og din sport

God ridetur og tak fordi du læste med



Her kan du se en masse youtube video fra hverdagens arbejde med hestene på vores hestested:

Godbider Trense på Stige op op og ned Vær sammen med din hest Elsk heste Hvad gør man, hvis en hest bider Fra rå hest til springhest Gi grime på hesten hvordan tager du trense på kig ind ad ryttere rense hove på en hest som ikke er glad for at løfte ben del din viden dækken på Dækken på sensitiv hoppe træning af unge heste Viden er vigtigt insekter er hestens værste fjende om sommeren brug aldrig schenklen eller pisk sporer som straf Nus dine føl = tillid

Nedenfor kan du læse mine seneste indlæg her på bloggen

Nedenfor henviser jeg til nogle gode artikler fra fagfolk om holdbarhed og træning af heste

Holdbarhed/træning

Træningsskalaen

Tak fordi du læser med

KH Georgia www.georgia-timmermann.dk