Skal hestefolk have mundkurv på?

Skal hestefolk have mundkurv på?

4. august 2024 Af Georgia Timmermann

Nogle burde holde mund, fordi de kun skriver eller taler for at starte en krig. De som burde tale, tør måske ikke. De som tør, møder modstand fra modtagerne, som ofte er så ubehagelige, at de hellere giver op.

OL har skabt medaljer. OL har skabt uro og fået krigerne til tasterne, om vi skal have lov at dyrke sport på heste?

Jeg synes, at alle hestefolk har et ansvar for at opnå hestevelfærd med deres heste, både rideskolerytterne og førstegangsejerne, eliten og hyggerytteren.

Korrekt, at de professionelle (lever af hest) og eliten (dyrker de største stævner) samt fagfolk (dyrlæger, smede..) har et endnu større ansvar for at dele viden og tage mundkurven af, fordi de skal være forbilleder for hestevelfærd. Nedenfor udtaler dyrlæge og dressur FEIdommer sig omkring hestevelfærd:

https://www.dr.dk/nyheder/indland/han-har-vaeret-dressur-dommer-ved-ol-og-dyrlaege-landsholdet-nu-stempler-han-ind-i

Hvornår skal vi have mundkurv på?

Når pressen direkte henvender sig til rytterne under et OL eller direkte til DRF, så er det EN person, som repræsenterer den eksterne kommunikation (en udvalgt person, som de forskellige grupper er blevet enige om). Mundkurven skal dog af, når der arbejdes internt i arbejdsgrupper eller forbund, hvis dialog og udvikling skal fremmes.

Ingen løn kan komme mundkurv på mig

Ser du på ridelejren en ejer med sin pony miste besindelsen eller ride med udstyr, som ikke er nødvendigt, skal du så have mundkurv på og blot sørge for at vedkommende har en sjov ridetime? PÅ min matrikel har jeg ikke mundkurv på – ej heller har jeg mundkurv på, hvis nogen overfalder mig med ord, hvis det drejer sig om hestenes ve og vel, også selvom jeg ikke ejer hesten. Jeg har et ansvar for, at det som foregår på mit sted, foregår i hestenes ve og vel. DU KAN OG MÅ ikke lukke øjnene for, at hesten har ubehag. Som underviser har du et ansvar for at rådgive hesteejere og ryttere omkring heste.

Der kræves underholdende undervisere i dag

Du har et ansvar som underviser at dele din viden til dine ryttere og fortælle dem, at rytterne skal dele den viden, som de modtager. Den gode hestekultur skal smitte til næste hestested – til stævnepladsen. Ja, jeg får ”løn” for, at det skal være sjovt at gå til HEST. Ja, som underviser skal jeg underholde (undervise) mine ryttere men aldrig på bekostning af hestenes ve og vel.

At gå til hest betyder, at du skal lære at håndtere din hest fra jorden, vide om dens anatomi og pasning samt dens udstyr og bevægelsesmønster uanset rytterens alder.

Kan du tage i tøjlen, så kan du uanset alder også få at vide, hvordan du bør tage i tøjlen.

Gør din undervisning til en leg

Du kan lege undervisningen igennem, så selv de mindste deltagere forstår det, og de største ikke keder sig. Gør din omgang med heste til en leg og lær alle at omgås hestene med respekt og ydmyghed. Gør det til din HESTEkultur. De fleste ryttere, kunder og forældre på vores sted forventer, at jeg rådgiver på godt og ondt. Har tilridningshesten forkert benstilling eller et sind som gør det svært at holde til at være ridehest, forventer ejeren, at jeg oplyser denne, også selvom det er en dårlig nyhed.

Førstegangshesteejere rangerer pludselig højere end i går

Jeg ser ofte, når “ikke” hestefolk anskaffer sig deres første pony eller hest til deres datter/dreng, så får familien højere rangforestillinger. Pludselig er denne familie bedre end de andre på rideskolen, som “kun” rider på rideskoleheste. Fra den ene dag til den anden ved de pludselig mere end i går. De har nu pony, eget udstyr, en trailer og snart er de stævneklar. Hvis problemer med hesten opstår, løser familien ofte problemerne med snak; at det fik hesten lov til ved tidligere ejer. Eller hesten er blevet redet forkert ved tidligere ejer, så derfor skal vi gøre således. Selvindsigt og ydmyghed er pludselig væk. Fagfolk, som rådgiver denne familie modsat og truer deres nye virkelighed, angriber familien med ord eller sågar trusler. Fagfolk tager afstand og blokerknappen er i gang og kun en taber her= HESTEN.

Har du nemt ved at modtage dårlig nyt om din ridning og din hest?

Vil du ikke helst høre alt det gode om din ridning og din HEST? Sådan foregår livet ikke. Vi kan alle lære nyt. Jo mere åben du er overfor fagfolk og deres viden. Jo mere INFO vil fagfolk dele ud af.

Kritik behøver ikke være personlig. Når læreren siger, at dit barn svarer igen til lærerne, virker frustreret og ked af det, så er det ikke en personlig kritik mod dig. Hvad får læreren ud af at lyve om dit barn? Læreren vil hjælpe dig og dit barn. Når lærerne ikke længere siger noget til dig og dit barn, så har læreren opgivet, så er dit barn og dig ligegyldig. Du får fred for ord, men du bliver ej klogere.

De fleste undervisere rådgiver ud fra, hvad er bedst for hesten og hermed dig som rytter eller ejer.

Gør noget for hestene. Tag aktion

Vi HESTEFOLK kan kun sammen komme ud af krigen mod ridesporten. Ingen som er hestemenneske vil egentlig, at vi skal stoppe med at ride på hest. Vi skal ændre det, som vi kan og nægte at tage mundkurv på. Det hjælper ikke at skrive på FB og dyrke personlige hetz. Breve og kommunikation virker, hvis det er den rette modtager, som får dine ord. Hvis du taler i dialog, er lyttende og argumenterende. Gå i arbejdsgrupperne med arbejdshandsker. Meld dig ind i dit distrikt, hvis du vil ændre regler i forbundet. Join din rideklub og få dem til at kæmpe med dig, hvis du vil ændre stævnestrukturen. Sæt dig ned og udtænk nogle forslag.

Her er mine forslag og DRF lytter faktisk

  1. Dressurrytterne dømmes ud fra nogle kriterier, som dommerne er uddannet til at dømme efter. De kriterier skal ændres for at opnå den trænings- og stævnekultur som definerer hestevelfærd (ingen pres fysisk eller mentalt til hesten). Der trænes efter de kriterier, som er fastsat. Jeg går ind for harmonikarakter. Minus til konfliktadfærd. Sæt en ekstra harmonidommer ind i de større klasser (separat karakterer). Lav et forsøg med disse nye kriterier i DK. Så følger de andre lande også. Det er allerede brugt i championats klasse i dressur i august 2024.
  2. I dressur mere fokus på opvarmningen. Evt. have opvarmning med i bedømmelsen.
  3. 2 års løb i væddeløb afskaffes helt. Tilmeldingen til disse løb er dalende i de nordiske lande, så hestefolk er faktisk klar til at ændre reglerne.
  4. Underviserne skal uddannes i at se hesteadfærd/adfærdssignaler. Udbyd kurser. Stil krav til hestestederne med foreninger og cvr numre.
  5. Hesteejere skal bestå et kørekort til hest. Stævnerytterne skal godkendes af godkendte undervisere. Vi skal undgå at ryttere starter højder og drøjde, som de IKKE er i stand til at gennemføre. Ansvaret ligger på underviserne ved en stævnelicens. Få underviserne kategoriseret i systemet, så folk kan vælge ud fra kvalitet.
  6. Rideskoler skal have tilknyttet uddannede undervisere, så folk kan vælge ud fra kvalitet og brugerne skal betale derefter. Hestevelfærd koster. Kvalitet koster.
  7. Hestemanagement. Få smiley afsted til ridecentre om fold og social samvær med samme artsfæller. Underviseres kvalitet på stedet. Hygiejne og staldmiljø. Baner og ridehal. Så kan folk vælge ligesom i restaurant besøg, hvor de vil gå til ridning.

KULTUR tager tid at ændre. Vi er på vej til en bedre hestekultur. Gør noget. Tag arbejdshandskerne på. Tænk positivt og vær frontkæmper med det gode ord.