Hesteopvarmningen er lukket for publikum

Hesteopvarmningen er lukket for publikum

22. februar 2024 Af Georgia Timmermann

Da jeg var ung og uvidende var mit første besøg i Herning overvældende. Jeg kunne gå i staldene og røre ved hestene. Jeg kunne komme tæt på alle de dygtige ryttere og næsten røre ved dem, som jeg så på tv. Jeg husker, at jeg var sikker på at de blinkede til mig, når jeg endelig mødt en af de kendte. Det var stort.

Opvarmning og stalde er lukket for publikum

Er det godt for hestevelfærd at opvarmningen og staldene er lukket for tilskuere? Det er selvfølgelig øv, at du ikke kan følge træningen som tilskuer. Jeg følger selv ryttere (også i dag) til store stævner fra de ankommer til opvarmningen til de slutter deres ridt i arenaen. Det lærer jeg enormt meget ved.

Men for hestene er det fantastisk – der er simpelthen for meget uro med indkøbsposer, små børn hoppende og larm overalt for rytterne, som skal holde fokus, passe hestene og blive klar til at præstere. Lige inden min mand gik på job i dag, spurgte jeg ham, hvad gør de til badmintonstævner på dette niveau. Der er ingen adgang på badmintonopvarmningen for tilskuere, da spillerne skal holde fokus og udefra støj forstyrrer. De skal gøre sig klar til at præstere i arenaen, svarer min mand hurtigt og kontant. Hvordan er det anderledes for ryttere og hestes fokus? Jamen der er samme uro i arenaen, som på opvarmning, vil nogle mene. Kun spillere og ryttere på det niveau har erfaringen til at forstå, hvor vigtigt FOKUS er. Hvis du forstår, ville du ikke bruge tid på at diskutere emnet.

Publikum larmer også i arenaen

Nogle skriver, at det skal hestene vænne sig til, at folk er i staldene og folk larmer på opvarmning. Ellers kan hestene jo heller ikke præstere i arenaen. Det er vås, mener jeg. Hvis du ved noget omkring heste, tilridning og uddannelse af heste og især unge heste, så skal de unge heste langsomt tilvænnes sådanne kulisser. Heste mister fokus ved al den larm og har ingen ro på noget tidspunkt ved at have alt åbent for trafik.

Heste husker oplevelser. Lad os give dem den bedste oplevelse som muligt.

Hestene kan gå ind i hjørnet af deres 4 x 4 meter boks i Herning. Har du set, hvordan folk stikker fingre og gulerødder/godbidder ind til hestene for at få dem til at komme til dem. Sådan har det altid været – det må hestene ignorere. Jeg undrer mig, hvordan disse svar kan være hestevelfærd = godt for hestene. Vi udvikler os og arrangementer er ikke, som de plejer, hvis vi skal udvikle os. Selv smitte er vi blevet mere opmærksom og vidende om. DU kan smitte hestene ved at gå fra stald til stald, hest til hest i samme jakke som hjemmefra eller du lige fodrede i til morgen, inden du kørt til Herning. Og hvad med sikkerheden; unge hingste som skal bane sig vej gennem publikum på staldgangen…

Skal opvarmningen vises på storskærm?

Nu bliver opvarmningen filmet til hjælp til måske eventuel episoder for td’erne, som skal ses ekstra på eller dokumenteres. Ligesom i tennis – var bolden ude eller ikke ude. Er det sandt eller ikke sandt.

Måske kunne en storskærm for publikum også være en fremtidig mulighed. Der er jo storskærm i den store opvisningshal, så når storskærmen ikke bliver brugt til andet inden start, kan man evt. sætte live på storskærm fra opvarmningen.

Vil rytterne skjule deres opvarmning?

Vi lever i 2024 – rytterne kan ikke skjule noget. Danmark er et land, hvor kontrol er lækkert. Vi har td´er og steward som står ved sidelinjen, og er mere end nogensinde obs på at irettesætte ukorrekt ridning eller forcering af træningen. De bakkes op af alle for at sikre hestevelfærd. De tjekker alt lige fra sår til udstyr placeret forkert.

2024 er der for hestene.

Publikum vil tæt på rytterne & hestene

Hingstekåringen er blevet et stort event. Som publikum vil DU gerne røre hestene, være tæt på dyrene eller de ryttere, som DU ser op til. Måske endda få rytterne i tale. DV gør alt for at gøre rytterne og hestene synlige for publikum ved at lave events, som publikum kan deltage i med kendte ryttere og foredragsholdere samt fagfolk i selve messehallen. De har også holdt Clinics med ryttere og deres heste. Ligeledes kan publikum følge championatshestene og høre testrytters vurdering af hestene.

DV avlere kan få specielle billetter til staldene, hvor de kan se hingstene på boks og få en snak med hingsteholder.

Lad os give hestene ro til at yde med deres ryttere og byde de nye tiltag velkommen.

På vores hestested kræver vi regler for hestene

De deltagere som kommer på mine ridelejre ved, at mellem 13 og 15 og efter 21 må ingen være i staldene. Ingen må være på foldene overhovedet. De regler er til for hestene. Ro til hestene. I det daglige har vores heste også ro mellem kl. 14 og 16, hvor kun opstaldere har adgang. Her ser du ofte, at de hviler og sover. Heste har brug for ikke, at se mennesker hele tiden på deres safe space= boks og/eller fold. Jeg er i chok over, at dette overhovedet skal diskuteres, hvis du virkelig elsker heste. Jeg sørger også for at smede og dyrlæger kommer fra morgen/formiddag, så hestene stadig har deres vante gang med træning og fold, hvile og fodring. Heste er vanedyr.

BUUU rytterne ud som i fodbold

Jeg læst nogle korte kommentarer på FB, at nu skal der opfodres til at BUUU ryttere, som støtter dyremishandlere ligesom i fodbold ud af banen til stævnet i Herning.. Hvad sker der?!! Det er jo ikke en fodboldspiller (selvom denne selvfølgelig også har følelser). Ryttere har følelser og disse påvirker ridtet og hermed hesten. Ingen tænker på hestene i den her krig.

Skal vi livestreame fra stalde og opvarmning?

Publikum kan også få stalden på storskærm i fremtiden. Hvis jeg skulle have mennesker i min living non stop, så ville jeg blive så træt i hovedet og mentalt udkørt, at jeg ville glemme banen og/eller falde af. Tro mig har jeg prøvet. De fleste ryttere dyrker sport med hestene, fordi de elsker heste og sporten med hestene. De fleste ryttere vil faktisk det bedste for sin hest, og yder det bedste, som de kan.

Vi er på vej mod bedre hestesport. De som ikke er gode ved hestene, lad td’erne om at dømme dem.

Støt op om tiltagene omkring god hestesport, og tiltagene fra forbundene, så vi fremmer hestevelfærd

Sif elsker I klapper af hende jo mere springer hun til og svinger med hovedet, når jeg nusser hende efter mål.

Tak til jer som positivt hepper på min og mine hestes vej. Det motiverer mig til at blive ved at gå til hest og kæmpe for hestene & sporten.

Læs også gerne: