Er det nemt at købe drømmehesten?

Er det nemt at købe drømmehesten?

20. september 2024 Af Georgia Timmermann

Er det nemt at finde Din drømmehest? Det er nemt, hvis du er realistisk om egne evner. Har du viljen til at VILLE udvikle dig sammen med din nye bedste ven? Annoncer hvorpå folk søger heste i dag, går mere på, hvilket stævne niveau og kapacitet hesten har, i stedet for at søge en hest, som du kan udvikle dig sammen med. I dag kræver rytterne enormt meget af hesten, uden selv at VILLE yde samme mængde arbejde.

Du er ikke bedre end HESTEN under dig.

HESTEN er ikke bedre end den rytter, som sidder på hesten.

Det er en jungle at finde drømmehesten i et marked, hvor der er løgnere, pengeslugere, uvidende sælgere/købere, og hvor alle synes de ved bedst om hest. Alle vil gerne sælge. Alle vil gerne købe den perfekte hest.

Tillid kommer ved at være sammen med din hest. Lytte, føle, mærke, hvad din nye hest fortæller dig. Heste aflæser også dig, ligesom DU burde aflæse den. Igennem udviklingen af signaler til hinanden, bliver ridningen fantastisk.

Hvordan finder jeg drømmehesten.

Stemmer dine forventninger overens med din KUNNEN. Det er ikke kun hestens kunnen.

Din KUNNEN er også vigtig; at du kan udføre arbejdet på og med hesten.

At finde din drømmehest kræver, at du ved

  1. at anmærkninger på røntgen ikke behøver at få betydning for dit ridebrug. Jeg har heste, som går grandprix med mus og tætsiddende torntappe. Pablo, min super hest, gået DM 160 cm bane, som blev 26 år, har haft en mus (ocd) i koden hele livet. Netop fordi jeg vidste, at Pablo aldrig skulle sælges, opererede jeg ikke musen ud. Derimod har jeg opereret så mange mus ud af heste, selvom dyrlægen siger, at musen ikke får betydning pga. salg. Med henblik på salg vil dyrlægen sige; at han kan ikke udelukke, at det måske kan få betydning. Dyrlægerne skal jo beskytte sig selv mod sager fra kunder, så derfor går de med livrem og seler. Samtidig ser man også tolkning af røntgenfoto til tider er forskellige alt efter hvilken dyrlæge, som kigger på billederne.
  2. hvad du skal bruge hesten til. Dvs. skal den gå tur, dressur, lidt spring i ny og næ og kunne tåle at holde fri. Være hyggehest. Eller skal du ride junior DM på hesten. Skal den være ung og ikke så dyr. Dine forventninger skal stemme overens med den hest, som du køber.
  3. hvordan DU skal passe hesten. Dvs. når sælger siger, at den har dækken på, er ung, skal meget på fold, er i super form. Kan det ikke hjælpe noget, at du stiller hesten i en boks dagen lang, på fold uden dækken eller ikke træner den, fordi du ikke har en sadel eller ikke lige nåede hesten alle dage. Sådan som hesten leveres, skal den også fortsætte eller i så fald trappes langsomt af træningen, så dens miljøskift ikke er alt for anderledes og hermed chokerende for hesten. Her kræver det, at du ved, hvordan en hest passes. Eller at du allierer dig med et opstaldningssted/en rideskole, som kan hjælpe dig. Et hestested som kan guide dig i pasningen og træningen af din nye hest. Måske sågar holdes i gang via træning via din underviser, hvis du ikke selv har tid eller kan. HESTE er ikke maskiner. De er ikke en folkevogn, Porche eller en gammel Astra, som du blot anskaffer dig og sætter i garagen, og så kører den, når du engang starter den igen. Heste skal stimuleres, holdes ved lige i opdragelse og have gode vaner og rytmer.
  4. at heste ændrer sig, når de skifter miljø og rytter. Det er vigtigt, at Du giver dig tid til at lære din nye hest at kende, og hesten får tid til at lære dig kende DIG. Det er et levende væsen, som pludselig bliver revet ud af sin rytme, vaner og fra den rytter, som hesten tidligere kendt. Christmasshow, Belgien CSI, LD1, turhest eller hvad din drøm er med hesten må vente til, at hesten er faldet til; spiser roligt, trives med sin nye kammerat på folden og træner med sin nye rytter uden at være anspændt. Stresser hesten, skal du lytte til disse signaler. Heste forsøger altid at please rytteren, gøre sit bedste for at forstå, hvad DU vil have din hest til at gøre. Immunforsvaret svækkes via miljøskift = stress og er med til at svække hesten. hesten kan derfor også blive fysisk syg via fx næseflåd eller værre. Lær din hest at kende via trygge rammer, før du går videre til større opgaver.
  5. at mænge sig med de bedste trænere og dyrlæger er godt givet ud. Google og FB er ikke eksperterne. Køb hesten, hvor du føler dig tryg og lyt til sælger, hvad hesten har lavet og ikke lavet. Start sammen med hesten på det niveau, hvor du og hesten er. OG SKYND DIG LANGSOMT

Uanset hvilken hest, som du vælge at købe, har du EGET ansvar for dit hestevalg. At give træneren, tidligere ejer eller andre interessenter skylden, gør kun hestens situation værre. Du får heller ikke visket din dårlig samvittighed væk af den grund. Tag ansvar, handling og udvikling dine kompetencer som rytter sammen med din nye hesteven. Tro mig – du får det meget bedre som menneske og din hesteven meget bedre som hest.

Heste er det skønneste og mine bedste venner

Caboo købt jeg ryttervant via video. Jeg har aldrig set ham eller prøvet ham. Men jeg tilred og uddannet hans mor.

Caboo købt jeg via en video, og fordi jeg kendt avlerne. Jeg havde tilredet og solgt moderen. Caboo var 4 år, da jeg købt ham. I dag er han 6 år og min bedste ven.

Foto taget af Jimmy Leen Friis 2023

Håber du finder din bedste ven

Tak fordi du læste med