Hestevelfærd kræver nyt sprogbrug i hestebranchen?

Hestevelfærd kræver nyt sprogbrug i hestebranchen?

17. marts 2024 2 Af Georgia Timmermann

Sprogbruget: Jeg er chefen. Hesten er et farligt, vildt dyr, så jeg bliver nødt til at tage fat i hesten. Det bliver farligt, når vi ikke viser hesten, hvem der bestemmer. For dem som ikke har forstand på heste eller blot lige er startet til HEST på den lokale rideskole, lyder dette sprogbrug, som om at hesten får tæsk med et spanskrør for dårlig opførsel. Også selvom hesten ikke gør.

TV har delt hestefolkets sprogbrug

TV har fortalt os den sidste tid, at der kræves en kulturændring i vores sprogbrug i ridehallerne, stalden og til stævnerne (og foran skærmen). Sammen med en ny hestetræningskultur og bedømmelseskultur til stævner og sågar måske total ændringer i deltagelse med heste til stævner i fremtiden skal det nye sprogbrug blandt hestefolket udvikle sig.

Der er forskellige niveau og forum i hesteland. Vi skal kommunikere, så vi forstår og ikke misforstår hinanden.

Hvem forstår, som almindelig borger uden megen hesteforstand: Brug pisken, spark til med benene…. Det støder andre at høre, hvordan vi underviser vores ryttere og taler om og til vores heste. Vores hestesprog er YT. Fremtiden for hestesporten har stor betydning for, hvilke ord vi bruger, og hvordan vi taler om tingene.

2024: Det kan vi gøre bedre!!!!

Hestefolkets sprog er gammeldags

Sæt dig mere ned, gør dig tung, så kan den ikke løbe sådan med dig; var et af de sprogbrug jeg hørt til et c stævne i år på opvarmningen fra en ”træner” til sin mere en 20årige elev. Vedkommende skulle altså gøre det sværere for hesten at løbe?

Det er vilde, store og voldsomme dyr? Heste kræver stort kørekort. Et sprog som ikke er den bedste reklame for hestesporten. Fru Jensen forstår ikke sproget eller måske misforstår sproget. Skal fru Jensen vælge mellem ridning eller håndbold som en fremtidig sport til datteren, så vælger hun nok håndbold. Sprogbruget er også reklame for nye medlemmer til ridesporten og foreningslivet.

Hesten var fræk, og så måtte jeg lige tage den ind i hallen og sætte den på plads. Hmm. Som almindelig borger bag tvskærmen lyder det, som om hesten skal ind og have en omgang tæsk.

Og nej vi kan ikke længere være ligeglade med, hvad folk tænker og mener om hestesporten. Vi har alle et ansvar for at være en del af udviklingen af sprogbruget blandt hestefolk.

Men hvordan ændrer vi så sproget i hestebranchen til et mere hestevenligt sprog?

Sammen med den nye bestyrelse i DRF, som har en stor opgave foran sig, skal vi skrive og speake det nye sprog. Kunsten er at gøre opmærksom på sprogbrugen, uden at NOGEN føler sig irettesat, og i stedet forsøge at invitere til refleksion om sprogbrugen. Som underviser, træner eller leder på et hestested kan DU evt. bruge humor eller tage udgangspunkt i ens egne udfordringer med at ændre sprogbrug. 

Spark til hesten kan erstattes med sproget brug din schenkel og forklar, at det er hælen du rider med. At forklare en begynder, at schenkel er fra knæ til fod kan også blive ret forvirrende. Forklaringer kommer sammen med det stadie du er på i din ridekarriere. Som udefra lytter kan det lyde voldeligt med et sprogbrug som “spark”. Plus de fleste mennesker ved ikke, hvad schenkel betyder, hvis de ikke er rytter/sportsudøver.

Brug pisken lyder som om at rytteren pisker hesten, kan erstattes med tap den lidt bag hælen/schenklen eller på underlaget eller helt lad være med at have pisk med.

Tag fat i tøjlen og træk for at bremse hesten, kan erstattes med; Saml op på tøjlen ved at komme tættere på hestens mund uden tøjlen hænger. Tag gi i håndledet og vis dem visuelt med hænderne hvordan.

Hvad har hestevelfærd med sprogbrug at gøre?

Hesteverdenen har ikke ændret sig meget i sit sprogbrug i den tid, som jeg har gået til HEST.

Fremtiden kræver nyt sprogbrug blandt hestefolket. Hestefolket har et ansvar for at forklare omverdenen (Social license to operate). Hvad vi gør. og hvordan vi gør for at få omverdenens accept til at holde heste som ridedyr.

Kommunikation og sprogbrug samt sarkasme og humor skal bruges i et forum, hvor modtageren er klar over, at der bruges humor.

Sproget har ændret sig

Ligesom ord som negerboller og negerkys, sort mand er YT er mange af vores ord blandt hestefolket også YT.

Sproget har ændret sig og gør det stadig. Vi hestefolk skal også ændre vores sprog sammen med forbedring af hestevelfærd. Det gælder også for den gamle is Kæmpe Eskimo, som er en vaniljeis overtrukket med chokolade med solbær i midten. Ordet eskimo kan nemlig virke racistisk eller nedsættende. Mange ord blandt hestefolk virker voldelig mod hestene.

Hvordan vi forklarer sprogligt og visuelt om heste er vigtigt for den nye hestekultur som skal fremme hestevelfærd.

Når træneren siger til Lise, at hun bliver nødt til at sætte hendes pony på plads, lære den hvem der bestemmer. Så har vi allerede lagt en voldelig måde at udtrykke os på.

Plejer er død, selvom mange erfarne hestefolk med store titler og rum fyldt med præmier vil sige; Georgia sådan har vi altid gjort, og det har fungeret fint… Har det nu også det?

Sæt dig ned, tag fatttt, parade…. Hak til den… ryk til… Hmmm… for mig er det sprog total gammeldags og YT.

Hestefolket skal byde et nyt sprogbrug i ridehallerne og til stævnerne velkommen. Det er en del af det at beholde heste i sporten eller overhovedet som fremtidige ridedyr.

Humor og sarkasme er ok i et forum, hvor folk kender dig og dit sprogbrug.