En god træner skal ikke kun tænke på økonomi?

En god træner skal ikke kun tænke på økonomi?

29. marts 2024 1 Af Georgia Timmermann

Jeg spurgte min mand, som er landstræner for U 15 samt træner eliteudøvere helt op til senior niveau i Badminton. Nævn 3 ting ved en god træner? Om dette svarede han følgende:

 1. God til at kommunikere
 2. Faglig dygtig
 3. Spillerne ved, hvor de har en træner; stoler på og er tryg ved en

En god træner ud fra mit synspunkt skal:

 • kunne forstå heste og se hver hest individuelt ligesom rytteren
 • være dygtig nok fagligt til at hæve elevens niveau samt VILLE det
 • se og styrke elevens svage og stærke sider
 • være en coach/vejleder/sparringspartner
 • være loyal og skabe et tillidsfuldt bånd til eleven
 • have en plan som stemmer overens med elevens plan
 • få eleven til at føle sig værdsat og vigtig
 • kunne formidle og lytte

Jeg har haft trænere, der både har udviklet mig, hævet mig til et højere niveau, grint sammen med og af mig, vendt øjne af mig, fået mig til at VILLE og fået mig ned med nakken, hjulpet mig til hest og i mit privatliv. Jeg har oplevet trænere på det gode og det dårlige. De har alle udviklet og lært mig samt givet mig redskaber til min ridning. Og mest af alt – trænerne har gjort mig til den, som jeg er i dag= TAK!

Faglig dygtig træner på elevens niveau

En god træner er for mig en som kan udvikle mig fagligt med hestene, jeg rider på. En god træner skal være teknisk dygtig og forstå heste. Denne skal være fair, sportslig og ikke bruge beskidte tricks som tvang eller fiksering. En god træner skal erkende, hvis denne ikke er faglig dygtig nok til at udvikle eleven længere.

En god træner skal være i stand til at undervise dig på forskellige heste. Jeg tror ikke på, at der er en måde, som du kan ride alle slags heste på. Nogle heste skal du mere let sæde, andre mere sidde ned, nogle heste skal du gå lidt på kompromis med fortil og nogle skal du støtte mere. Nogle heste har det bedst med hovedet lidt højt, nogle lidt nede. Vores hovedmål er først og fremmest at holde hestene glade.

En god træner er god til at se, hvornår hestene er glade og tilfreds med rytteren. Hestene før RYTTERNE. Hestene før penge!

En træners sprog

En god træner er for mig en, som lader mig vinde med mine stærke sider, ser de svage sider og forsøger at rette op på dem på en motiverende måde.

Når min træner i sin tid skreg; ikke sid på toilettet, Georgia. Her mener træneren ikke læn dig frem som en jockey, forsøg at komme op med overkroppen. Jeg synes, at det var en sjov måde at sige det på. En træner skal kunne bruge humor og sarkasme til forskellige personer uden at såre personerne. Ikke alle synes, at det er sjovt at få at vide, at du sidder på toilettet, når du rider. Har træneren mange forskellige niveau og personligheder at træne, skal træneren kunne tilpasse sin træning individuelt og sit sprog derefter.

En god træner på opvarmningen

En træner skal formå at være en coach (vejleder) til stævner.

Til stævner er det godt, at dig og din træner har et system I følger, så din elev og træner ved nøjagtig, hvordan opvarmningen skal foregå, så din hest er glad.

En god træner har tid til sine elever til at lytte og rådgive om heste. Men også til at være sammen med sine elever

En god træner har tid til sine elever til at lytte og rådgive om heste.

En god træner tager tid til at være sammen med sine elever

Er du nervøs til stævner, panikker eller ikke formår at få varmet ordentligt op, fordi du føler alle rider ind foran eller hvæsser af dig, så er det trygt at have en træner med. Træneren skal skabe ro og få dig til at præstere trygt, selvom der er støj på opvarmningen.

Der skal være et loyalt og tillidsfuldt forhold mellem træner og elev. Begge skal føle, at de respekterer hinanden og vil hinanden det bedste. Du skal føle, at din træner tror på dig for at kunne blive tryg i stævnesituationer. Det går galt for træningsforholdet, hvis træneren kommer flyvende 5 ryttere før. Du er nervøs, har kigget efter din træner og hesten mærker din nervøsitet. Træneren skriger; Åhh masser af tid. Du skal ikke have så mange spring. Husk at aftal med din træner hvor mange ryttere før, at I mødes, således at begge parter er trygge og forholdet holdes tillidsfuldt.

En god træner har øje for DIG

En god træner er en som lytter til mig og spørger ind til; skal du have en lodret til og vi fører en dialog omkring hestens ve og vel. Jeg kender min hest. Og hvis jeg synes, at hesten har fået nok, eller jeg kan mærke, at han er træt under mig, så skal han ikke have flere spring.

En god træner holder øje med sin elev og bruger ikke tid på at højtidliggøre sig blandt de andre trænere eller kunder i elevens opvarmningstid. En god træner har styr på, hvornår eleven skal ind på banen, således at både elev og træner ved, hvornår de skal banen.

En træner har tid til at evaluere dit ridt eller situationer før og efter et ridt.

En træner skal udvikle rytterens færdigheder.

Du kan og skal ikke ændre rytterens personlighed.

En dårlig træner

Det går galt til træning, når din træner snakker i telefon det meste af træningstiden, har andre kunder samtidig i hallen, så hestene når at blive kold mellem træningssektionerne, men mest af alt du føler dig svigtet og ligegyldig.

Det går galt til træning, når træneren gir dig to spring, fordi træneren ikke gider flytte rundt på springbanen i dovenskab. Nogle trænere magter ikke engang at flytte afstande fra pony til hest. Du føler igen, at du er ligegyldig.

Det går galt til stævne, når træneren bliver sur og vil springe et spring 20 gange, fordi du ikke kan lande i rigtig galop eller lande lige, så hesten til sidst bliver træt, udmattet og måske i sidste ende skadet af overanstrengelse. Det går galt, når træneren ikke lytter til sin rytter eller behandler en voksen som en på 16 og skriger og råber på banen, fordi vedkommende bare ikke får rettet tingene.

En god træner snyder ikke sine elever for penge

Du har som træner et ansvar for at turde vejlede og være professionel. Din løn tjener du ved at træne din elev eller coache til et stævne. Ser træneren andre ting, som denne burde vejlede eleven i, så er det trænerens ansvar at turde sige det til eleven. Hvis en hest er tynd, ikke bliver passet ordentligt, rides uforsvarligt, udstyret ikke passer eller rytteren ikke kan styre sit temperament. Eller rytteren melder til i klasser vedkommende ikke kan klare/er over evne for både hest og rytter, skal træneren vejlede rytteren. Også selvom træneren måske gør rytteren fornærmet og mister denne, fordi rytteren ikke er enig.

HESTENE før PENGENE.

Gensidig respekt mellem træner og elev

En god træner nedgør ikke andre træneres heste, hvis rytteren har fundet en god hest, som eleven vil købe. Træneren mobber eller snakker ikke dårligt om eleven, blot fordi trænerens salgshest ikke blev købt af eleven. Trænere skal kunne være professionelle og rådgive om køb af hest uden at tænke på egen økonomisk vinding. En åben dialog om løn for rådgivning burde være kutyme blandt alle trænere og elever.

Jeg tror på , at åbenhed er fremtiden i hestebranchen, også når det drejer sig om penge

En træner er loyal og skal skabe tillid. Hvis der er teknisk termer, som ikke bliver kommunikeret forståeligt ud, skal eleven turde spørge ind til, hvad træneren mener. Eleven stoler på sin træner, ser op til sin træner, derfor har træneren også en vigtig kommunikativ rolle som træner.

Alt for mange trænere fokuserer på at ændre DIG i stedet for at gøre DIG bedre.

Her underviser jeg på vores Ridelejr
Her underviser jeg på vores ridelejr. Vigtigt at lære børn og unge at gå til hest, så hesten er glad. I år har vi 2 ugers ridelejr, som jeg glæder mig helt vildt til. www.georgia-timmermann.dk

For træneren er det et job. For eleven er det en sport. For hesten er det ?

Hesten har ikke selv bestemt at gå til sport eller AT FÅ RYTTER på, derfor har trænerne et større ansvar end nogensinde. 2024 er hestens start på bedre vilkår. Trænerne skal selvfølgelig have deres løn efter kvalifikationer. Men trænerne skal også tage større ansvar: Videreuddanne sig og tage imod viden fra fagfolk. Bare fordi de hedder beridere eller har store resultater, gør dem ikke til superhestefolk. Om du kun trækker med din hest, rider tur en gang ugentligt eller er stævnerytter. Vi skal alle videreudvikle vores viden om HEST- følge tiden – dele den med hestefolk i vores erhverv – for hestenes skyld!

En god træner elsker sit job, at udvikle og gøre elev og hest glade

Her deler en af vores undervisere viden omkring mønstring og det at trække med en hest
Her deler en af vores undervisere på ridelejren viden omkring mønstring og det at trække med en hest

God træning, hesteelsker

Fortæl gerne her i blogindlægget under kommentar, hvad du synes en GOD træner er for dig.