Hvor får du din hesteviden fra?
Ad Advertorial

Hvor får du din hesteviden fra?

23. marts 2024 2 Af Georgia Timmermann

Får du din viden fra dit hestested? Ved at læse eller spørge om det på SoMe-kanaler eller får du undervisning ugentlig/månedlig af kvalificeret fagfolk? Står du et hestested med fagfolk eller mænger du dig med fagfolk? Er du en person, som tør høre sandheden om din egen kunnen, eller vil du helst kun høre, hvor dygtig du er? Fortjener hesten ikke faglig korrekt omgang, pasning og ridning?

SoMe kanaler bruges til hetz mod folk

Jeg så et opslag den anden dag på FB, om en person, som svinede en hestetandlæge til og delte i PB dennes navn. Derefter så jeg et opslag fra en hestedyrlæge som svinede eliteryttere til, at de red med bid og hård hånd, lavede sår i munden og hesten/ene havde blå tunger. De burde tage næsebånd af, skrev hun. Hun pointerede også at hobby og amatørryttere blev bedre og bedre til at undgå sår i munden, og at eliteryttere var få der blev bedre. Var det en reklamesøjle for dennes butik ved at svine andre til eller hjalp det hestevelfærd? Hjalp disse personer HESTE ved at svine og dele billeder og ord?

Mange er i dag sågar anonyme, når de sidder bag skærmen og deler ondskab om hinanden. Jeg er i chok, hvordan vores SoMe kanaler bliver brugt til at køre hetz mod andre, generalisere og pointere direkte dyremishandling blandt en flok ryttere/fagfolk, som de aldrig har mødt eller set i virkeligheden ride eller håndtere heste. Hvis vi ikke løser hestevelfærd-konflikten sammen, så laver politikerne love om hestevelfærd. Mennesker som måske aldrig har set en hest eller ved hvordan en hest passes, sætter dagsordenen for, hvad korrekt ridning er.

Vores MIG MIG kultur fodrer ensomheden og reducerer sammenholdet.

En farlig udvikling for menneskeheden

Taler du ikke med folk mere?

Hvis min hestetandlæge laver fejl, min hømand leverer dårligt hø eller jeg ikke er enig med mine dyrlæger fra Højgaard eller min dygtige smed, så taler jeg med dem ansigt til ansigt. Vi tager en dialog og snakker om problemet, som vi ikke er enige om. Har smeden taget for meget af, sat skoen lidt for meget til venstre eller sømstikket hesten ved et uheld, så sviner jeg ham ikke til på nettet og går videre til den næste smed. Nej, så ringer jeg for at høre smeden ad, om vi kan løse problemet sammen.

Konfliktløsning=sig op eller find anden butik

Forældre skifter skole og skole skifter ledere/lærere, som de skifter underbukser i dag. Ansatte går ned med stress, fordi de ikke længere må konfrontere andre sandheden eller tale om konflikterne. Er der mobning eller løgne, som florerer, er det ikke dit eller dit barns skyld men en anden eller et andet barns skyld. Hvis alle fratager sig ansvaret, så bliver verdenen et stort kaos at være i – også DIN verden. Vi bliver nødt til at konfronteres med konflikterne, snakke om dem og løse dem. Nissen flytter med, hvor end du flygter hen. Hvis vi mister evnen til dialog, så er demokratiet tabt. Hej til oligarki og mere bureaukrati

Kan vi ikke løse konflikterne sammen, så er det selvfølgelig ok at skifte til en anden butik. Men det betyder jo ikke, at du skal advare samtlige om denne butik. Din erfaring behøver jo ikke at svare til naboens erfaring. Det, som du oplever, behøver ikke at være det samme, som andre oplever.

Dialog og undskyld jeg tog fejl er ikke brugte handlinger i dag.

Når du peger på andre så husk at resten af dine fingre peger den anden vej

Fagfolk deler gerne viden, hvis du ikke dolker dem i ryggen

Jeg er stolt over at kunne sige, at jeg har haft Højgaard dyrlægerne siden de startede deres karriere for over 22 år siden i en garage. Stolt over at kunne sige at min hømand er kommet ved os, fra vi købt stedet for 19 år siden. Stolt over at sige, at jeg taler med alle mine gamle trænere også dem fra rideskolen i Jylland, da jeg red ved min uundværlige ridelærer ERIK. Stine, som jeg rider ved nu, har jeg kendt og redet til for og arbejdet sammen med i over 10 år. Nu rider hun ikke selv så meget mere pga. skade, og det gav mig chancen for at få hendes tid endnu mere som min træner. Dialog er vejen til mere viden og udvikling.

Mennesker stopper med at rådgive, hvis du bagefter giver dem skylden for, at det ikke lykkedes DIG.

Korrekt hestevelfærd kræver at vi tør høre sandheden

Jeg håber og ønsker for hestevelfærd og hestesport, at vi kan snakke sammen og nå til enighed. At alle indser, at faglig korrekt viden er vigtigt for at udvikle hesteviden. Hesteviden er vigtigt for at vide, om hesten er sund og glad for at have rytter på. Jeg håber, at ejere og avlere, trænere og undervisere vil blive nysgerrige på fortsat at lære mere. At de tør høre sandheden om hesten, om den bliver en stjerne eller ikke en stjerne, om den har knækket en tand eller røntgen viser noget dårligt. Heste er ikke en investering i penge. Heste er oplevelser og en masse brugt tid og penge – de fleste i hvert fald.

Videreuddannelse er vigtig for hestevelfærd

Alle burde videreuddanne sig i deres erhverv, hvis de vil blive rigtig dygtige eller bedre til deres job. Bare fordi de har titlen ”berider” eller ”træner” gør jo ikke, at de ikke kan lære nyt og udvikle sig ved at høre på andre fagfolk.

Erfaring er også en vigtig faktor. Jo flere ryttere du ser ride, jo bedre bliver du til at forstå at undervise dem. Jo flere unge rå heste du håndterer og tilrider, jo bedre bliver du til at tilride. Jo flere heste du sælger, jo bedre bliver du til at matche rytterne. Tiden og at nørde i processen gør dig dygtig til dit job.

Hestevelfærd kræver viden om HEST før du kan ride på HEST

Hestevelfærd kræver, at du mænger dig med de bedste fagfolk for at lære om HEST. Det kræver at klubberne få råd til at uddanne deres undervisere og ledere på stedet. Det er på rideskolen, at folk skal lære alt lige fra at skylle ben til at trække og sadle hesten korrekt, før rytterne overhovedet skal op på hesten. Hvis alle rideskoler kører efter samme princip, så vil forældre og ryttere heller ikke brokke sig, når de selv skal hente hesten på fold og bagefter nusse og sadle den. Så blev det hestekulturen. Rideskoleunderviserne har et stort ansvar; at give deres viden videre om hestevelfærd. Ergo er det vigtigt at underviserne ved om pasning, hestens vaner og adfærd.

Undervisning versus underlag til 1000 kr. VÆLG undervisning

Jeg er så taknemmelig for at jeg må være en del af dyrlægernes arbejde, hestestedernes og mine kollegaers viden. At fagfolk deler deres viden med mig, at jeg får lov at observere og lytte på træningsstederne, lære af andre – tusind tak for al den viden I har givet og stadig giver mig.