Skal 5 års springe 120 til Hingstekåring?

Skal 5 års springe 120 til Hingstekåring?

22. april 2024 Af Georgia Timmermann

Der kan være lang vej til UVM for 5 års, som skal springe 125/130cm, hvis 5års heste kun starter 105 til stævner, vil nogen sige.

Jeg nørder, er nysgerrig til at blive bedre sammen med mine heste. Øvelse gør mester.

Her mine forslag til Springudvalget DRF 2024

  • 4 års burde have lov at ride fra sæsonens start, blot kun show B0 klasser 70/80cm. Fra maj/juni tillades lc (100 cm). Hestene kommer i gang uden pres og store opgaver med en masse selvtillidsopgaver. Når der er finale i august på den flotte bane ved stutteri ask, så har hestene nået at være i gang med små opgaver og derfor flere kilometer i benene, set mere og det er uden at springene er for høje. Starter de først i juli måned, har de få stævner på erfaringskontoen.
  • en ide kunne måske være en “youngster open” klasse for 5/6/7års, hvor der fx er 2 højder at vælge imellem. Samme bane, 3 runder henover stævnet, hvoraf de 2 første runder i B0 med 2 højder(110/115=5års),(115/120=6års),(125/130)=7års). Den sidste runde på stævnet med omhop.
  • Hvis det er op til stævnearrangørerne, hvordan propositionerne skal se ud, så vil en rytterforening måske hjælpe- en rytterrepræsentant som varetager springrytternes meninger og kan sidde i springudvalget. Springudvalget skal også kunne gå i dialog med fx Dansk Varmblod/andre forbund, som holder unghesteklasser/EG test for unge heste.
  • Måske kan DV også lave forskellige højder til Hingstekåring i marts; 110 første dag, 115 anden dag og måske 2 spring 120 på banen. Testrytter synes jeg er fair, da jeg kun har set, at de vælger ud fra, hvad de føler hesten er klar til.
Hvorfor skal unge heste springe højt og højere, når de er 5 og 6 år? Er det, fordi de skal springe højt fra januar, når de fylder 5 år for at blive klar til championater, falsterbro og UVM? ER det fordi de ellers ikke kan springe højt, når de er 7 eller 8 år? Eller er det fordi hesten sælger bedre/hurtigere? eller...

Det er op til stævnearrangørerne

hvordan deres propositioner ser ud til deres stævner. Riders Cup har i denne weekend fx LB i propositionerne, så her giver det mening at ride 105/110 på 5 eller 6 års, som du ikke mener er parat til at større opgaver endnu. Men fx Stutteri ask første udendørsstævne er den mindste klasse LA 115 og kun 1 dag. Derefter 120 hvis du vil tage din 5 og 6 års med til stævnet. Nogle vil sige, så må du ride dem til et andet og mindre stævne. Det er dyrt og hårdt at køre hver weekend til diverse stævner. Jeg prøver at organisere min hestevirksomhed, så jeg kan have 3 til 4 stk. med ad gangen på lastbilen til stævne og spare tid(=penge). Ved at lave muligheder for mindre højder for unge heste til B stævner så vil flere ryttere bringe de unge heste med til B stævner, give dem mere erfaring = win win for alle.

Ingen sportsfolk eller heste kan blive gode til deres sport ved kun at træne derhjemme.

Commando har taget lang tid at uddanne, fordi han er stor og fysisk krævede mere tid. Vi går meget op i at skrive at hesten er eller ikke er “alderssvarende” uddannet. Er det korrekt, at heste som er 7 år, som kun går 120 cm, ikke er alderssvarende uddannet? Trods det at hesten er i fin form, nem i dagligdagens dressur, kan rides på tur og klar til fremtiden?

Dansk Varmblod Hingstekåring går i 120cm for 5 års

Det er en stor opgave at ride 120 cm for 5 års i de kulisser, også til de ryttere, som synes deres heste er parate. 1 eller 2 spring i den højde med test rytter kan gå, men en helt bane flere runder? Hvorfor springe så højt og så først på året, hvor den knap lige er fyldt 5 år? For at gøre den klar til Falsterbro, championater, UVM? De kulisser og det at sove ude, larmen, musikken og menneskemængden i Herning er nok til at fokus forsvinder fra opgaven og gør oplevelsen ubehageligt eller umuligt for hesten.

Hesten har godt af at lære det turbulente miljø i Herning/skal vænne sig til det, ville nogen sige. Hestene fortjener små spring, hvor de kan springe sig ud af opgaven uden besvær. Forberedelsen inden har hestene måske også sprunget højt og anstrengt sig. Egentlig har hele vejen været at anstrenge sig inden Herning. Oplevelserne i en ung alder burde være mange nemme runder med små spring. Heste er vanedyr og vænner du dem til, at opgaven er nem, vil de også stole på, at den er nem i fremtiden. Springheste kræver utrolig mange GODE gentagelser.

Heste er hobby men stadig skabt til brugsdyr

Jeg siger ikke, at du ikke skal ride stævne på eller bruge dine unge heste. Det er evidens baseret bevist, at heste har godt af at blive brugt fra en ung alder (uden pres). En masse kilometers let træning på kuperet underlag, vænne hestens krop, sener, knogler til at bruges så de holder på længere sigt. Motion er sundt.

Jo højere jo mere fysik skal hestene bruge til at løse opgaven. Samtidig har en ung hest stadig ikke fået den styrke i kroppen til at klare fysisk pres. Gode gentagelser give en god fysik. Jo lavere højde, jo nemmere kan hestene løse fejl på springene og springe sig ud af det. Jo højere, jo sværere er det for hesten at springe sig ud af dårlige situationer. Jo mindre erfaring hesten har jo mere ked af det bliver hesten for fejl. Heste, som ikke forbinder oplevelsen med noget godt, reagerer med konfliktadfærd; Står på 2 ben i hjørnet, pisker med halen, drejer væk fra springet, refuserer, fjernrefuserer, løber væk eller hesten vil slet ikke ind på banen eller gå fremad. Den mentale og fysiske holdbarhed for heste kræver tid.

Det tager tid at uddanne heste

Vi avler i dag blod og det betyder hestene er mere sensitive end nogensinde overfor signaler og støj udefra, ændringer og miljøskift. Heste er ikke avlet til brugsdyr som i gamle dage, som sled bag vogne og blev mest brugt i marker og som transport. I dag er de rideheste, som vi dyrker sport sammen med enten konkurrence eller blot hyggeridning.

Ejere, ryttere og avlere jagter succes/vinder runder i stedet for at komme tilbage til at nyde processen, at uddanne den holdbare og den tillidsfulde hest.

Heste fortjener TID, så de med tillid klarer opgaverne.nRyttere og ejere har et ansvar for at give hestene den tid og de muligheder for at klare opgaverne, som vi byder dem uden at føle pres. Her Caboo

Hestene skal nok sælge alligevel? Eneste minus er, at det koster mange penge at uddanne langsomt men get used to it??????sådan er det ????eller vælg et andet job eller hobby??

Her Caboo 6 år og rigtig mange runder i LX højder før 115 cm. Han var mega usikker på spring både hjemme og ude som ung, men i dag fyldt med selvtillid og mod på stævnelivet. Så stolt af ham og vores vej sammen.

Hvad gør vores naboer?

Nabolandene springer klart lavere, end vi gør. Især starten af året med de unge heste. Svenskerne, tyskerne, Belgien og Holland… og mange flere – vi ku lære meget af de førende nationer indenfor avl og uddannelse af rideheste.

Rytteren skal selv kunne vurdere, om hesten er klar til opgaven?

Hesten har ikke selv valgt at gå til RIDNING. Vi har et ansvar til at sige nej, hvis hesten ikke er fysisk eller mentalt klar. Vi har et ansvar til at sige fra til ejerne, hvis de vil mere, end hesten er klar til. Også selvom det betyder, at ejeren finder en anden rytter.

Hmmm.. Den lader jeg blot stå sådan og glæder mig til reaktionen fra mine læsere