Viser hesten smerte ved udstyr el. v din handling?

Viser hesten smerte ved udstyr el. v din handling?

17. november 2023 Af Georgia Timmermann

Heste er flugtdyr. De flygter fra ubehag. Ubehag betyder måske ikke altid fysisk smerte, men det som DU GØR ved hesten.

Hvordan er din følelse indeni, når du sadler/stiger op på din hest? Er det: STÅ KRIKKE ellers skal farmand nok vise dig, hvordan og hvem der bestemmer. ER det; Må jeg stige op? Nu stiger jeg op på dig…

Stort set alle heste reagerer på DIN måde at være på inden i (er du sikker og rolig eller er du usikker og stresset?). Måske er du blot uviden om din handling.

Hesten viser ofte irritation ved:

  1. udstyr ikke passer hesten
  2. måden, som du VAR eller ER på overfor din hest

HESTE HUSKER OPLEVELSER. Har du ikke fået ordnet tænder på hesten, og du rider for længe på den inden, at du får tænderne tilset, husker hesten ofte smerten ved bid. Hesten kan sågar afvige allerede, når den ser trensen. Reaktionen, når tænderne er ordnet, kan sagtens være den samme, som da hesten havde ondt, fordi hesten forbinder oplevelsen af smerten med det at få bid i munden. HESTE er vanedyr. Vanen skal afkodes og gøres til den gode vane = Gentagelser på den gode måde = TID.

Det du gør, bliver hesten god til

De første møder og oplevelser med mennesker sidder dybt i hestene. Mosler du rundt med udstyret, er usikker, bliver hesten urolig. Flere gange på den måde forstærkes vanen. Ofte ender det i, at hesten trækker hovedet opad ved trense, er urolig ved sadel og undviger helt at få grime på eller vender numsen til i boksen. Alle oplevelser er set mange gange i min stald med ryttere og opstaldere, hvor jeg jo så heldigvis kan tage over og hjælpe hesten.

Ligesom mennesker har heste brug for gode gentagelser for at skabe tryghed i de opgaver, som du byder hesten.

ER du hård ved en hest, så husker den det for evigt og er bange for kontakten med rytter. Er du stresset og skynder dig med opsadling. Kaster du dækken for hurtigt op på ryggen, er den derefter bange for at få dækken på.

En hest med et stærkt roligt sind, måske endda lidt fræk (napper. Klør sig op ad dig…) kan måske tåle en højere tone i stemmen, når du skal lære hesten ikke at nappe eller andre små unoder, som hurtigt med heste kan eksladere, hvis du ikke tager det i opløbet.

Ligesom hunde, så skal du holde fast i dine gode vaner. Giver du først mad ved bordet onsdag, så tigger hunden også torsdag, selvom du siger, TORSDAG må hunden ikke få v bordet. Det samme med hesten, som er vanedyr. Gir du godbid ved opstigning, så ved du også, at den forventer det hver gang og vender mulen til dig på samme måde hver gang. Napper hesten, så napper den fortsat. Og heste kan ikke skelne mellem hårdt eller blidt nap. De mener det ikke i ond mening. Når heste leger med hinanden på folden (især vallakker og hingste), så napper de og bider i grimer, koder og hinanden som somregel ikke er tegn på had men venskab.

Det er vigtigt at danne gode dyrevaner med din hest og ikke menneskeliggøre hesten. Hesten er din ven (du er ikke en hest, du er et menneske), men skal stadig føle sig som et dyr og hermed behandles derefter.

Situationer hestefolk ofte ringer til mig om:

  • Presser du en ung hest uden kondition og endnu ikke sat muskler, modsætter den sig ofte, hvis du ikke giver den gode vaner med ridning. Mentalt kan den ikke overskue, at det gør ondt i kroppen fysisk. Hesten forstår ikke dine signaler, da den er rå og ung. Hesten vil måske løfte, shake med hovedet, stoppe op (freeze) og ikke gå, stå på 2 ben… Hesten taler. Gør noget andet, inden smerten forstærkes fysisk og mentalt på hesten. Lav evt. jordarbejde, før du igen kan stige op og starte forfra med ridningen. Måske en rutineret hest som pædagog foran, som guider din hest fremad og viser den en ny sjov måde at gå til ridning på. Heste er flokdyr og er derfor gode sammen.
  • Spænder din groom eller dig selv gjorden for meget for hurtigt? Passer gjorden til din hest? Spænd gjorden gradvis.Træk din hest varm: Det er godt både fysisk for rytteren men også mentalt for hesten og rytteren. På den måde lærer dig og din hest hinanden at kende ved at skridte varm fra jorden sammen. Så skal hesten heller ikke starte med vægt og handling på ryggen. BRUG tid på at nusse/strigle og tilvænning, så hesten husker dig (opsadleren), som noget godt.
  • Måske strigler du med en hård strigle, som hesten ikke kan lide. Betyder det, at den har smerte? Tag en anden strigle. Lær din hest at kende. Du kan være dens smerte uden at vide det. MÅSKE skal DU ændre dig for hestens skyld og ikke omvendt.
  • Hesten kan også være i brunst, så pisker hoppen med halen, når hun sadles, fordi al berøring gør hende brunstig. Er det smerte?
  • Nogle hader koldt vand men står fx bomstille, når den bades i varmt vand. Betyder det, at hesten har smerte ved håndtering, når de vaskes med koldt vand?
  • Nogle hader, når du stiger op, fordi din vægt og ben er fordelt forud, bagud hvor du kilder dem…De fleste heste vil have, at du stiger op i balance, så vægten fordeles lige over ryggen. Måske er hestens historik vigtig at vide, hvis den har oplevelser med, at rytteren er faldet af ved opstigning eller anden oplevelse ved håndtering. Så du kan afkode oplevelserne til gode oplevelser.

Allervigtigst er, at du kender din hest. Du ved, når den er frisk, du ved, når den er træt, fordi du er sammen med din hest derhjemme i stald og på træningsbanen. Du trækker din hest ud og ind fra boks, hvor du mærker dens bevægelser, når den er fit. Tro mig, er du sammen med din hest nok timer, så kender du din hest. På den måde kan du lettere se, om det er smerte, ulydighed eller noget du gør, som får den til at reagere anderledes en dag.

Ved os har vi røntgenfoto på alle heste. Tænder ordnet. De er passet med alle vacciner og ormekur og test. Så ved vi, at vi starter på sunde heste fysisk, så kan vi holde øje med evt. kommende sygdomme. Samt hestene har massør/kiropraktor hver måned. Og selvfølgelig de bedste dyrlæger at søge råd eller sparring ved.

Dk sadler fra Svendborg stopper vores sadler om og tjekker op, hvornår de skal have nye remme osv. Tjek op om din hest har ændret krop. Heste vokser og danner muskler og så skal sadlen på ny tilpasses.

Vi tilrider bidløs og derefter i muffebid. Vi rider også ofte på de ældre heste bidløs, blot for at give munden ro. Er hesten sensitiv og har tics har vi til tider elastik chamboin på. Ikke for at få hovedet ned, derimod for at hesten ikke tager hovedet ovenud og panikker, når hesten ser mig. De fleste har heldigvis ikke tics.

Heste kan stresse over alt lige fra sidekammerat i stalden, rytteren til transport eller udstyr. Ha øje for, hvad der ikke stresser din hest. Prøv dig frem eller hav en god underviser med stor viden. Hele dagen i boks er bare NO GO. Jo mere motion og fold i vante rammer og tidspunkter er GO GO. Godt foder og godt hø, daglige vaner, så undgår du stress og har som regel en glad hest.