Hvad er dit bedste argument for at beholde hestene som ridedyr?

Hvad er dit bedste argument for at beholde hestene som ridedyr?

9. november 2023 Af Georgia Timmermann

Jeg kan godt forstå at gryderne koger i hestevelfærdsdebatten, hvis alle hestefolk synes deres måde at have hest på er hestevelfærd og alle andres måde er dyremishandling.
Hvordan når vi til enighed? Vi skal jo blive nogenlunde enige om, hvad hestevelfærd er. Ellers ender det med, at Du og jeg ikke længere kan ride på heste?

Jeg tror desværre kun, at der er en vej og det er at evidens baseret viden. Vi har så megen forskning på området omkring de forskellige emner.

Vi vil alle have at vores heste er glade og ingen smerte har, når vi rider dem? En tyk trunte, som jeg ofte kalder mine dyr og folk (med et glimt af sarkasme), volder faktisk mere smerte end en let rytter? Det er der evidens baseret viden på. En begynder sammenlignet med en dygtig rytter pådutter faktisk hesten smerte ved ridning. Det er der evidens baseret viden på.

Hvis det er sandt. Hvad så med rideskolerne og de nye medlemmer. Hvordan skal de lære at ride uden at påføre hestene smerte ved ridning? Skal vi købe heste-maskiner til rideskolerne?

Der er sågar lavet evidens basseret viden på, at hesten kortvarig under lod og heste kortvarig ovenud ikke viser nogle former for ændringer. Jeg hører fagfolkene sige, at det er, hvor længe du rider dem i samme holdning; under eller over lod, hvorpå der kan findes ændringer på hesten.

Jeg svarer nedenfor omkring min holdning til hestevelfærd ud fra spørgsmål stillet af hestefolk på SoMe kanalerne. Lyt også gerne til vores podcast, som udkommer snart.
 1. Skal vi sælge heste? Er det hestevelfærd at skifte hesteejere?

Både og… Heste som ikke bliver set og hørt, når de flytter og kommer til ny ejer – det er ikke hestevelfærd. Jeg husker 10 år tilbage, da jeg solgt en hest på under 1 time til et stævne. Jeg var allerede målløs, at de prøvede hesten til stævnet, på en lille opvarmning over små spring. De mente den havde lige gået stor bane med mig, så den kunne deres datter sagtens magte. Jeg fortalte, at han var sensitiv, ikke bar næsebånd, martingale eller bagbens gamascher. Han var forsigtig… men jeg mærkede tydeligt, at de havde ingen interesse i at høre om hesten. Der var flere henvendelser den dag til stævnet på ham. Men disse var insisterende, at det var den hest, som de søgte, udvalgt af deres træner og mellemmand. Mandag ringede de, arrangerede dyrlæge, torsdag kørt jeg til en afkørsel, hvor den skulle skifte bil videre til ejerne i Frankrig. Allerede ugen efter red den stævne i Frankrig 120/130. Jeg var målløs! Hvis du havde redet hesten derhjemme, set den med mig derhjemme, stået samme opstaldningssted derhjemme, men også redet på den lidt derhjemme sammen med mig. Så kunne jeg forstå, at de måske kunne ride stævne på ham. Det gik alt for hurtigt.

Skal jeg lade være med at sælge heste? Nej selvfølgelig skal jeg sælge heste. Jeg kan jo ikke ride og leve af at ride på dem alle selv. 
 Jeg har tilredet over 500 heste. Jeg har set udviklingen i hestevelfærd. Der er virkelig store ændringer i avlen; i både avlsfremgangsmåden for de ædle sportsheste samt hestenes måde at være på. Går vi den rigtige vej i avlen?

Fagfolk skal fortsat rådgive og uddele viden til andre.

Kun via vidensdeling bliver vi bedre til at forstå og behandle heste godt.

Jeg rider heste for andre. I dag er det kun tilridningsheste, som ankommer til mig. De er rå og har aldrig set andre omgivelser, kun mor og den flok, hvori de er vokset op sammen. Og det er et chok for hesten at komme hjemmefra. Her er det ekstra vigtigt, at ejerne er tålmodige og afventende. Vi sidder aldrig på hestene, før de trives med stedet og vanerne. Derimod arbejder vi dem hver dag fra jorden, i boksen, til og fra fold. Vi går meget op i, at de får vante rammer her.

Selvfølgelig skal vi blive ved med at avle og sælge heste. ALLE HESTEFOLK kan jo ikke avle egen hest, tilride og uddanne den. Vi skal blot blive bedre til hestevelfærd. Og huske at heste tager tid at tilvænne nye omgivelser og rytter. Og tid koster penge. Det skal vi også acceptere!

 1. Skal heste gå til biddet for at være ridehest? Al den snak om rollkur. Hvordan kommer vi det til livs og bliver enige om hestens position/inde i rammen/rides korrekt?

Der er evidens baseret viden på: SKYND DIG LANGSOMT… Dvs. der er bevis for, at det er sundt at komme i gang med at arbejde som ridehest i en tidlig alder uden pres.

At få hesten ind i rammen/gå til biddet og samle sig, mener jeg er vigtigt for, at hesten kan få bygget muskler op omkring ryggen/skelettet og på sigt blive en stærk ridehest. Jeg mener ikke, at kun jordarbejde eller tilbagetrædning fra jorden kan udføre dette arbejde.

Vi avler på sportsblod og avlerne søger det unikke. Så vi ryttere får meget tændte heste at ride på i dag. Jeg husker ikke for 20 år siden, at der var noget som hed bagsky. Jeg red til på væddeløbsbanen fra jeg var 10 til 17 år. Det foregik med en rem om halsen i en meget lille paddock udenfor. Vi havde ikke ridehal. Når den ikke løb mere, ment min træner, at den var ridetam. Jeg havde hverken trense eller sadel på. Det var nok heller ikke lige den bedste metode.

I dag foregår tilridningen/uddannelsen af hesten til tider for at nå mål i sporten. Er det ok? JA, synes jeg. Hesten skal være klar til hvert et skridt i processen. Hesten skal være tilfreds og uden smerte? Hvornår er hesten klar, tilfreds og uden smerte? KAN DU SE DET? 
Hestekunder har ikke travlt, når de ringer og aftaler tilridning ved mig, så har jeg alverdens tid til at tilride/uddanne hesten. Men når jeg er i gang, og jeg stadig kun traver rundt efter en måned, så kan tonen godt ændre sig. Skal du ikke i galop. Hvornår skal den springe? Bliver hesten til noget? Kan jeg galoppere på den, hvis jeg henter den nu.

Vi skal som ejere blive bedre til at være TÅLMODIGE. Tid koster penge. Penge må aldrig vinde over hestevelfærd! Sammen med det tillidsfulde arbejde fra jorden, bliver hesten en bedre ridehest på sigt. Heldigvis har jeg ingen af disse kunder i min stald, da jeg ikke er bange for at sige fra til kunderne. Vi skal turde sige fra som træner og rytter.

Nedenfor kan I se, hvilke spørgsmål der også er oppe til debat omkring hestevelfærd. Jeg Glæder mig til at dele min mening i næste blogindlæg. 
 1. Ved DU om din hest er glad, når du rider på den?
 2. Hvorfor tør trænerne ikke sige nej til det, som de ser af dårligdom? Hvorfor blander vi os så lidt/eller slet ikke, når vi ser forkert adfærd til stævnerne, på hestestederne?
 3. Skal vi sælge heste? Er det hestevelfærd at heste skifter ejere?
 4. Skal de professionelle filmes og kontrolleres endnu mere?
 5. Hvordan vil hestebranchen se ud med et nyt forbund? Og hvad vil være vigtigt at dyre i forbundet?
 6. Tillades Mobning i ridesporten?
 7. Hvad tænker du om helstrand sagen, Sagen om DV udelukkelse af rytter pga. dårlig opførsel på opvarmning, pisken af hest op i trailer…?
 8. Skal heste lukkes ud i flok?
 9. Er rewilding/Molsla et projekt som optimerer hestevelfærd?
 10. Skal vi blive ved at ride på heste?
Hvad er dit bedste argument for at beholde hestene som ridedyr? Et ret svært spørgsmål. Lad mig gerne høre din mening i kommentar til denne blog.

Tak fordi I læser med.

Læs mit seneste blogindlæg her https://gttimmermann.horsejournal.dk/klausul-naesebaand-hjaelpetoejler-go-no-go/