Som prof. kommer her min mening

Som prof. kommer her min mening

22. november 2023 4 Af Georgia Timmermann

sådan plejer vi at gøre – sådan har det altid været

hvis verdenen sagde og gjorde efter ”plejer” sad vi stadig i huler omkring bålet. Og heste var noget vi red på, når mændene jagede for at finde føde.

Som professionel (jeg lever af at tilride og uddanne heste samt har en mindre rideskole og holder ridelejr hvert år) vil jeg gerne forholde mig til det, som i øjeblikket sker i hesteverden. Med de video udsendelser som kører på TV2 play i dag fatter jeg ikke, at DU som leder, rytter eller groom kan sove om natten.

Jeg hører tit: Hvorfor ikke passe din egen forretning. Vil du feje foran egen dør? Vil du være højtidelig og pudse glorien. Vil du have flere følgere? Hetz mod de som åbner munden vil ingen ende tage. Men også hetz mod stilheden.

Jeg elsker heste og derfor har jeg gjort det til min levevej. Derfor er det også mit ansvar at tage del i debatten om forbedring af hestenes velfærd, dele min viden/mening.

Jeg har redet siden jeg var 2 år og drevet eget ridecenter på FYN siden 2006. Jeg er cand.mag i tysk og engelsk virksomhedskultur fra Hamburg Universitet. Et studie der netop lært mig om KULTUR og kulturforandringer. Og det er det, der er ved at ske i hestekulturen. Sammen med den digitale udvikling er der sket forandringer i kulturen i DK (og resten af verden), hvor der ikke længere er plads til plejer. Hestekulturen er under forandring og jeg byder den nye hestekultur MEGA velkommen.

Hestevelfærd har mange meninger. Kan vi vurdere ud fra billeder, om hesten trives eller mistrives?

Hvorfor ikke bare pas din egen butik og dine egne dyr, sagde en forældre til mig på opvarmningen sidste år til det store Christmasshow, da jeg bad hendes datter om at stoppe med at spore og rykke i stangen på sin meget stresset hest, som lige var færdig med sin runde i arenaen. Læs blog indlæg her hvor jeg skriver om lige netop den episode.

Den episode er en ud af mange, når jeg kører af sted til stævne, og konfronterer folk om uhensigtsmæssig opførsel. Der er ingen opbakning fra publikum, hverken forældre eller andre ryttere.

Heste er magiske og de skal behandles derefter

Heste er magiske

Heste gør alt for at forstå rytteren. De har ikke en plan om at være dumme eller ulydige

Heste husker oplevelser

Heste bliver gode til det, som du gør

Så tag ansvar – gør hesten godt

Jeg bliver ved med at forsvare hestene! Hvorfor skal jeg ellers arbejde med hestene.

Vi skal HOLDE fokus på hestenes ve og vel og ikke på personhetz. Hvordan gør vi det? Jeg har her en del forslag til handlinger, som vil ændre hestekulturen og optimere hestevelfærd.

 1. vi får simulator på rideskolerne. Den skal begynderen øve sig på, før denne skal op på den rigtige hest. Kulturen på rideskolerne skal være: Skynd dig langsomt. Galop kommer, når du er i balance til det og ikke 2 måneder efter, hvor du ikke engang kan holde numsen i ro.
 2. Vi betaler det som det koster at gå til ridning, så vi kan aflaste skolehestene, lønne personalet og fodre korrekt. Alternativ rideskolerne lukker = ingen nye medlemmer = ingen sport = ingen grund til at uddanne dig som berider/træner = ingen hesteviden = færre jobs i hestesporten = hestesport uddør langsomt af sig selv og alle de, som arbejder med heste bliver arbejdsløse.
 3. Ejerne betaler det, som det koster at have hest i ridning, så vi kan aflaste personalet og lønne dem derefter. Herved får groom bedre løn og arbejdsvilkår. Ligeså gør rytterne. Et godt arbejdsmiljø = mindre stress = top hestevelfærd.
 4. Vi ændrer bedømmelseskriterierne i dressur. Vi dømmer i dressur og championater efter harmonisk ridt, og ikke hvem der har mest spjæt og er krøllet bedst sammen
 5. Vi skal stoppe med at nedgøre ryttere som efter 2 måneders tilridning stadig ikke er i galop men kun traver tillidsfuldt rundt. At skynde sig med tilridning og forcere træningen gir stresset og spændte heste. SKYND DIG LANGSOMT. Avlere og ejere må betale det, som det koster at tilride en hest tillidsfuldt!
 6. Vi skal evt. se med nye øjne på bedømmelses-kriterierne til ungheste test (championatet….). Her skal der ændringer til! Og de samme personer skal ikke dømme overalt. Der skal gives plads til nye øjne! Vigtigt at der kigges på ridtet DEN DAG, og ikke hvem der sidder på hesten, hvem der er mest velhavende og har sponsoreret flest penge, råber højest eller har slikket mest numse!
 7. Vi sletter 2 års derby væddeløb i galopløb. Trav ved jeg for lidt om, men her er der sikkert mange som kan komme med deres mening.
 8. Vi skifter rideforbundet ud med nye øjne (lige mange kvinder og mænd). Og vi sørger for at alle discipliner er repræsenteret ligeligt, så vi ikke fodrer en disciplin med flest stemmer. Vi skal have rytterrepræsentanter i alle discipliner, som skal stå for at videregive rytternes bekymringer. Vi skal have arbejdsgrupper og et uddannelsessystem både senior og ungdom som arbejder sammen med de lokale-, kreds og landstrænere. Et tungt men nødvendigt område at analysere og gennemgå. Se på nabolandene om vi kan bruge deres viden og systemer til noget.
 9. Vi sørger for at landsholdskontrakter udarbejdes, så der ikke er mulighed for at fryse ryttere ud, som ikke har købt hest ved landstræneren eller ikke makker ret.
 10. Vi skal skabe en hestesportskultur, hvor det er ok som rytter og groom at sige fra. Alt for mange ryttere presses af ejere og sponsorer bevidst eller ubevidst til at ride hurtigere og vinde mere, fryses enten ud eller hesten skifter rytter, hvis resultaterne ikke er derefter/hvis hestens værdi ikke presses opad. Ejerne skal tage en del af ansvaret og være en del af med- og modgang, at du ikke vinder hver gang.
 11. Vi sørger for at lave smileys til de forskellige rideskoler, stutterier og salgsstalde omkring management, fold, træning, undervisning osv. via et hestevelfærdskontrolbesøg.
 12. Burde der ikke indføres en slags kørekort/licens til at holde dyr? Og en træner som godkender rytteres starter til stævner. Således kan træneren stilles til ansvar overfor ryttere, som deltager i klasser de ikke er klar til.
 13. Vi skal have tdér til at stå ved indgangen til opvarmningen, fit to go in (tjek udstyr og sår etc). Altid mindst 2 tdér på opvarmning = 2 syn på sagen, så de aldrig er alene om at skulle konfrontere ryttere om uhensigtsmæssigt opførsel (flere øjne= mere reelle beviser)
 14. Måske sågar lade opvarmningen i dressur blive dømt med karakter, som er en del af dit ridt i arenaen.
 15. Have video kamera på opvarmningen, så du kan vende tilbage til episoder, som blive påtalt, så der er visuelle beviser.
 16. Stævner hvor der deles op i amatør og professionelle hesteklasser, så amatørerne ikke føler det er umuligt at vinde en sløjfe. Amatører (eget valg) kan altid starte prof klasser men ikke omvendt.
 17. Gøre stævnerne mere attraktive i de små klubber. Gøre de små klasser til sej kultur, så rytterne ikke vælger at ride noget, som de ikke er klar til. Har også et mega godt forslag her (nyt blogindlæg kommer). Stævnerne tilbage til klubberne.
 18. Vi professionelle hestefolk skal turde tage ansvar og åbne op for vores stalde og vores viden. Evt. også via et forum på nettet, hvor der kan sættes video ind omkring bid, sadler, pad, træning… fra professionelle stalde, som du kan gå ind og lure på, hvis du synes. Forklaring hvorfor det forskellige udstyr bruges osv. Samt evt. events hvor du kan besøge staldene, se træning og management.
 19. Forbund arbejder sammen med de forskellige råd/arbejdsgrupper; dyreværn, avlsforbund, etisk råd osv.
 20. Evidens baseret viden omkring udstyr, tænder, adfærd…. frem i lyset (jf. pkt. 17) og blive ved med at udvikle på, så der ikke er en million meninger om, hvad der smerter en hest og ikke smerter.
 21. Et dyrepoliti som kan agere indenfor 24 timer
 22. Fokus på DK hestevelfærd først. Youtube er fyldt med video i lande, hvor hestevelfærd aldrig har været taleemne https://www.youtube.com/watch?v=mW9dCvP9Q5E https://www.youtube.com/watch?v=Q1JCqiQ-2qw https://www.youtube.com/watch?v=lDqNLqd_O3g https://www.youtube.com/watch?v=qufkvD5V9V4

Hvem skal finansiere alle de her ændringer?

Det må vi løse, fordi en kulturændring skal der til ellers lukkes og ellers burde ridesporten lukkes!

Få de som har penge i sporten til at sponsorere velfærden og ikke kun topsport. De vil da gerne stå i front for at donere et beløb til et ekstra kamera en ekstra dommer? Eller….er jeg helt forkert på den. Landsholdene består ikke, hvis der ikke bakkes op om fødekæden!!!!!

Ord virker ikke – handling skal der til!

Lad os komme i gang med at fodre og byde den nye hestekultur velkommen

Jeg er klar

kh Georgia Timmermann